File din istoria învățământului liceal craiovean

Craiova dispune de 28 de licee, dintre care 11 sunt colegii liceale, în care învață peste 15.500 elevi. Majoritatea unităților liceale au apărut în perioada 1965-1989, însă 3 dintre acestea se remarcă prin istorie îndelungată, rezultate și performanțe, prin valoarea unor absolvenți de excepție.

Cel mai vechi liceu este Colegiul Național „Carol I”, care a împlinit 191 de ani de existență în anul 2017. Denumirea de Liceul „Carol I” i-a fost atribuită prin decret regal în anul 1885, însă începuturile acestei instituții școlare sunt identificate în anul 1826. Clădirea actuală a colegiului a fost construită în intervalul 1893-1895, iar din 2018 intră într-un program de consolidare și renovare.

Colegiul National “Carol I”

În ordine istorică, cel de-al doilea liceu apărut în Craiova este cel denumit, din 1998, Colegiul Național „Elena Cuza”, ale cărui origini sunt în anul 1833, când a fost înființată prima școală destinată educației fetelor de boieri din acea vreme, fiind unică nu numai în Țara Românească, ci și în celelalte două Principate. În 2017 a împlinit 184 de ani de existență. Deși a avut mai multe denumiri, de-a lungul timpului, și-a păstrat, în schimb, orientarea precumpănitor umanistă, cu program e de studii adecvate învățământului filologic și de științe sociale.

Colegiul National “Elena Cuza”

Tot în Craiova a luat naștere, mai târziu, și o școală gimnazială, destinată doar educației băieților, de data aceasta, începând cu anul 1882, care avea să devină ulterior o instituție liceală, ce poartă numele de Colegiul Național „Frații Buzești”, din anul 1997. Acesta a serbat, în anul 2017, 135 de ani de existență în slujba învățământului preuniversitar.

Colegiul National “Fratii Buzesti”

Cele trei licee au înregistrat, în mod constant, rezultate notabile ale elevilor la admitere și la bacalaureat. Așa, de exemplu, pe baza „rezultatelor obținute, în anul școlar 2014-2015, Colegiul Național „Fraţii Buzeşti“ din Craiova a ajuns în vârful ierarhiei unităţilor de învăţământ din ţară în privința mediilor de admitere la liceu. Astfel, în urma repartizării computerizate, specializarea Matematică-Informatică şi specializarea Ştiinţe ale naturii de la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“ din Craiova au ajuns pe primele două locuri din ţară, ultimele medii de admitere fiind 9,90 şi respectiv 9,88.

Sursa: Rețeaua școlară și învățământul universitar în lucrarea Orașul Craiova/ Craiova City. Monografie/A monograph, publicată în anul 2018 la editurile Beladi și Sitech. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*