“Forţa Legii” denunţă jaful secolului din Suceava: masterplan fantomă plătit din bani publici

Președintele Sindicatului Administrației Publice “Forţa Legii”, Ringo Dămureanu, s-a deplasat în urmă cu câteva zile în judeţul Suceava. La Câmpulung Moldovenesc, liderul ”Forța Legii” a discutat cu primarul municipiului, Mihăiță Negură. Întâlnirea a avut loc la cererea lucrătorilor din primărie, membri Forța Legii. Scopul vizitei, care a cuprins mai multe primării de orașe și comune, a fost, iniţial, acela de a rezolva problemele privind salarizarea funcţionarilor .

 

Proiect de 80 de milioane de euro, mort înainte de naştere

 

Preşedintele Dămureanu a aflat însă că necazurile vin după ce municipii precum Suceava, Rădăuți sau Câmpulung Moldovenesc au probleme financiare deosebite, care le afectează capacitatea de plată a salariilor lucrătorilor, din cauză că au fost somate de Fisc să plătească anual aproximativ 1.000.000 €, la care se adaugă accesorii de încă 100.000 €.

Pe scurt, Consiliul Judeţean Suceava a iniţiat un proiect de mediu, privind realizarea unor centrale în cogenerare (producție simultană de energie termică și electrică, folosind aceeași instalație), în care au fost cooptate 60 de primării din judeţ.

Cu o valoare de 80 de milioane de euro, proiectul, coordonat de un srl înfiinţat de CJ Suceava, nu a ajuns să vadă lumina zilei, însă banii s-au cheltuit.

În urma acestui dezastru financiar, Ministerul Finanțelor a încetat, de anul trecut, să mai garanteze acest proiect și a somat cele 60 de primării de municipii, orașe și comune din județul Suceava, semnatare ale contractului de împrumut din care a fost finanțată firma falimentară, să plătească din bugetele locale aceste rate la împrumutul contractat, până în anul 2031.

După ce masterplanul de energie și mediu a eșuat, oamenii din cele 60 de municipii, oraşe și comune din judeţul Suceava au rămas tot în frig, fără gazele naturale promise, iar “afacerea secolului” a rămas să fie plătită în final din bugetele celor 60 de localităţi cooptate în proiect. Şi asta chiar dacă există unele localităţi unde conducta de gaze nici măcar nu a ajuns.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*