Forumul Industriei Auto, la Craiova. Mesajele oficialităților

Ministerul Economiei a organizat astăzi „Forumului Industriei Auto 2019”, care a avut loc la Craiova, in contextul preluarii presedintiei rotative a Consiliului Uniunii Europene de către România. Evenimentul, la care au participat oficialități locale, naționale și internaționale, a fost prezidat de premierul României, Viorica Dăncilă.

Premierul Viorica Dăncilă a punctat în deschiderea Forumului că guvernele PSD au reușit să realizeze peste 500 km de autostradă:

“Ne preocupă cea mai arzătoare problemă pentru industria auto: infrastuctura de transport. Am modificat legislația pentru a crește posibilitatea de a dezvolta infrastructura, inclusiv prin intermediul PPP. Ministrul Transporturilor este aici și știe ce greutate apasă pe umerii săi. După atâția ani în care lucrurile au mers cu încetinitorul, Guvernul pe care îl conduc a luat în piept această provocare și vom demonstra că se poate. Oamenii au dreptate. Au dreptate să fie supărați pentru ritmul în care s-a lucrat în acest domeniu, însă adevărul trebuie spus până la capăt. În guvernările PSD s-au făcut peste 500 km de autostradă din cei existenți. În alte guvernări au fost zero km. Să nu uităm că ministrul Transporturilor din anul 1999, devenit apoi președintele României (Traian Băsescu -n.r.), ne explica faptul că România nu are nevoie de autostrăzi, ne ajung drumurile naționale. Ne luptăm de ani buni cu această mentalitate profund greșită, dar și cu o serie de piedici puse parcă intenționat de unii”, a susținut premierul Viorica Dăncilă.

Dăncilă mai spune că săptămâna trecută au început lucrările la primii kilometri de autostradă din Moldova, afirmând că drumul expres Craiova – Pitești este deja “în fază avansată”.

De asemnenea, aceasta a menționat că anul acesta, tronsoanele 1 și 2, în lungime de 57,55 km și cu o valoare însumată de peste 2 miliarde de lei cu TVA, au intrat în linie dreaptă, aflându-se în faza de proiectare, dar licitațiile pentru tronsoanele 3 și 4 au fost anulate în instanță.

Președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, a punctat importanța momentului pentru Craiova și județul Dolj:

„Îmi face o deosebită plăcere să vă pot adresa tuturor, în numele Consiliului Județean Dolj, un cald cuvânt de salut, în deschiderea acestui eveniment în centrul căruia sunt așezate teme cu o importanță deosebită pe agenda Uniunii Europene – un forum dedicat industriei auto, găzduit de o urbe cu o bogată tradiție în industria auto.

Producția de automobile începea la Craiova în urmă cu peste patru decenii. În acele vremuri, aici se fabricau nu doar autoturisme, ci și locomotive, avioane, mașini agricole sau utilaje grele. A urmat o perioadă de tranziție, în care economia a trebuit să se reformeze, să se adapteze noilor realități. Cel mai bine a făcut-o, poate, chiar industria auto și iată că zilele acestea marcăm 11 ani de când în Craiova activează unul dintre cei mai mari producători de automobile din lume – Ford Motor Company.

Excelențele Voastre, trebuie să știți, în egală măsură, că vă aflați astăzi într-o zonă care a oferit României și lumii întregi numeroase personalități de prim rang. În definitiv, ar fi greu de găsit vreun domeniu asupra căruia să nu-și fi lăsat amprenta un oltean. Iar dacă ne referim la automobil și evoluția sa, nu putem să nu evocăm figura marcantă a craioveanului George «Gogu» Constantinescu.

Așezat de contemporani în aceeași nobilă galerie cu Albert Einstein, Marie Curie sau Thomas Edison, inventator prolific, cu aproape 400 de brevete, el este, poate, mai cunoscut pentru faptul că a fondat o nouă ramură a mecanicii, sonicitatea, însă tot inventatorului «Gogu» Constantinescu îi datorăm realizarea primei cutii automate de viteze.

De aici, din Dolj, au pornit vizionari care, la vremea lor, au redefinit viitorul. Într-un arc peste timp, suntem profund onorați de faptul că astăzi, la Craiova, sosesc factori de răspundere de la cel mai înalt nivel, de pe tot cuprinsul Uniunii Europene, pentru a dezbate subiectele care pot, la rândul lor, să remodeleze viitorul într-un domeniu strategic.

În final, vă rog să primiți expresia deplinei noastre considerații, alături de sincere urări de succes în desfășurarea lucrărilor forumului, și vă invit să folosiți acest prilej pentru a ne cunoaște mai bine aici, la noi acasă, având convingerea că veți fi plăcut impresionați de ce veți descoperi și că veți reveni cu plăcere în județul Dolj, în România.”  

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*