Frumusețea, valoare cardinală pentru japonezi. Din gândurile unui tânăr imigrant român (XXVII)

În imagine este un bilet pe care o oarecare vecină l-a înmânat alteia înainte de a se muta. Japonezii l-ar considera ordinar pentru că, se știe, aceștia dau mare importanță detaliului și înfrumusețării oricărui lucru. Desigur, preferința pentru frumos este în natura omului, nu doar a japonezilor. Majoritatea oamenilor nu doresc să ofenseze sau să dezguste pe ceilalți prin urâțenie, mizerie, vulgaritate etc. Atunci când avem musafiri, căutăm să aranjăm casa și masa pentru a îi încânta. Prin cosmetizare și hainele pe care alegem să le purtăm la evenimente importante, căutăm admirația și respectul celor din jur. Dar înfrumusețarea pentru japonezi adesea merge mult mai departe de atât.

Proximitatea este evidentă în imagine, vecina care a scris biletul putea pur si simplu să arate noua locație cu degetul sau să explice verbal. Intenția dumneaei, însă, nu era doar să arate unde se va muta. Adresa unde se muta vecina putea fi trimisă mai eficient și mai rapid cu coordonatele GPS sau cu text, împreună cu invitația printr-un simplu mesaj pe telefon. Dar mesajul acesta este chiar mai mult decat o adresă și o invitație. Este o amintire. Așa că, vecina a luat un pix (nu un creion, ce permite corecturi) și s-a pus pe treabă. Precizia cu care era sigură că va reuși să deseneze cu pixul această harta trădează o deprindere cu astfel de desene. Detaliile sunt multe și merită mai mult timp pentru a fi contemplate, decât a fost necesar pentru a fi desenate.

În era vitezei mulți dintre noi căutăm a simplifica pe cât posibil orice efort pe care îl facem. Astfel, tehnologia scoate din uz parte din creativitatea și inteligența oamenilor. GPS-ul face inutil simțul orientării în spațiu, pixelii mijlocesc mare parte din comunicarea umană, iar frumosul din mâna și inima omului este întâlnit din ce în ce mai rar, atât de rar încât un astfel de bilețel ajunge să ni se pară o copilărie..

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*