Guvernul a pregătit contribuția CAS și CASS la nivelul salariului minim pentru contracte part-time. Ce schimbări apar și ce angajați vor fi exceptați.

Guvernul a pregătit introducerea pentru angajatori a obligației de a plăti contribuții CAS și CASS la nivelul salariului minim, care în prezent este de 1.450 lei, pentru salariații cu timp parțial de muncă, indiferent dacă remunerația este sub nivelul salariului minim, documentul în acest sens fiind deja redactat.

Vor fi exceptați angajații care au în paralel un contract de muncă cu normă întreagă, studenții și pensionarii. La acest moment, din calculul guvernanților rezultă că sunt, în total, 500.000 contracte de muncă part-time, anunță Profit.ro.

Obligația de plată la acest nivel a contribuției la pensie și sănătate pentru contracte part-time este prevăzută, în noul program de guvernare, să fie introdusă din luna august a acestui an. Inițial, termenul avansat, prin programul de convergență trimis în primăvară la Comisia Europeană, era luna iunie.

Datele autorităților relevă că, la acest moment, există în total circa 500.000 de contracte part-time. În primăvară, ministrul de atunci al Finanțelor, Viorel Ștefan, a arătat pentru Hotnews.ro că, potrivit datelor Inspectoratului Teritorial de Muncă, există aproximativ 360.000 de contracte part-time ca unica sursă de venit.

„Îl obligăm pe angajator ca, indiferent de cui îi face contractul, să achite pentru angajat contribuțiile de pensii și de sănătate, care să fie calculate la salariul minim pe economie. Măsura se adreseaza exclusiv contractelor part-time care sunt unica sursa de venit. Și fără să afecteze în vreun fel drepturile angajatului, pentru că acesta e și așa «pedepsit» de angajator, care îi poate spune că, dacă nu acceptă cele doua ore de contract, își poate găsi alt angajat. Fără să îi pun angajatului obligația de a-și plăti cota, el rămânând la nivelul venitului realizat. Doar că angajatorul va plăti cota la nivelul salariului minim pe economie”, spunea fostul ministru.

 

Sursa

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*