Hărțuirea, subiect tabu: Află totul despre tipurile de hărțuire și cum te poți proteja

Hartuirea reprezinta o tara a societatii umane de foarte mult timp. Doar in ultimii ani a inceput sa se discute in mod public despre ea. Cresterea nivelului de educatie al romanilor a dus ca multi dintre cei ce trec printr-o astfel de imprejurare dramatica sa indrazneasca sa vorbeasca despre aceste probleme si sa incerce sa isi gaseasca dreptatea. Totusi, multe dintre cele mai multe dintre cazurile de hartuire nu sunt reclamate, fie din frica, fie din ignoranta.

In sprijinul acestora din urma exista institutii ale statului, ONG-uri specializate in aceasta privinta, iar mediul online abunda de locuri in care persoanele hartuite pot gasi informatii suplimentare si chiar personal specializat in rezolvarea acestor probleme, oameni ce pot veni cu sfaturi pertinente si cu ajutor specific. Multi dintre hartuitori nu cunosc faptul ca aceasta activitate reprezinta o incalcare a legilor tarii, fiind o infractiune penala, care se poate solda cu pedepse cu privare de libertate, de aceea profita de persoanele mai slabe din jur.

Iata cum poti rezolva astfel de probleme!

Tipurile de hartuire au devenit din ce in ce mai numeroase si mai complexe, implicit mai greu de rezolvat. Totusi, dintre acestea cateva ies in evidenta prin numarul de cazuri care apar in fiecare an. Desi rezolvarea lor in intregime nu este inca posibila, exista cateva solutii specifice fiecarui tip de hartuire, ce pot fi utilizate de catre victime.

  • HARTUIREA LEGALA este reprezentata de abuzarea sistemului judiciar de catre anumite persoane ce dau in judecata, cunoscuti pentru probleme minore sau inchipuite. Chiar daca, pana la urma un astfel de proces legal se incheie cu declararea nevinovatiei celui hartuit, stresul si pierderea de timp reprezinta probleme foarte importante. Pentru cei care trec prin astfel de situatii nedorite, o solutie adecvata este apelarea la o firma specializata, cum ar fi interdiligence.ro, ce poate media o solutie in afara salii de judecata;
  • HARTUIREA SEXUALA este una dintre cele mai vechi tipuri de hartuire, multe femei cazand victime barbatilor agresivi. Rusinea si naivitatea pot duce la perpetuarea pe ani intregi a acestui tip de hartuire, ceea ce poate afecta in mod grav sanatatea fizica si psihica a victimei. O solutie la indemana este apelarea la autoritatile statului, legile fiind aspre in acest sens;
  • HARTUIREA LA LOCUL DE MUNCA este prezenta atat in spatiul privat, cat si in institutiile de stat. Ea apare atunci cand un sef abuzeaza de pozitia lui si supune angajatii la situatii umilitoare. Intr-o astfel de situatie, cea mai buna idee este adunarea de dovezi cu privire la comportamentul abuziv al sefului, prin filmari, inregistrari audio, e-mail-uri, prezenta unor martori si apelarea la conducerea de varf a firmei sau a institutiilor statului.

  • HARTUIREA LA SCOALA, cunoscuta si sub numele de bullying, se manifesta prin agresiunea elevilor mai mari asupra celor mai mici sau prin agresiunea profesorilor asupra elevilor. Solutiile pentru evitarea acestei forme de hartuire sunt numeroase, incepand cu invatarea elevilor sa recunoasca bullying-ul, realizarea sedintelor cu parintii pe aceasta tema, pedepsirea aspra a celor care abuzeaza colegii in acest mod.

In concluzie, aceste tipuri de hartuire, precum si altele, cum ar fi hartuirea online, pot fi evitate de cel mai multe ori prin educatie si interventia decisiva a institutiilor statului roman in cazurile extreme.

surse foto:

shutterstock.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*