În Craiova nu există niciun plămân artificial, dispozitivul care poate salva vieți

Prin tehnica plămânului artificial (ECMO), sângele pacientului este trecut printr-un dispozitiv care asigură eliminarea dioxidului de carbon din plămâni. Se numeşte „plămân artificial” pentru că are o formă asemănătoare alveolelor pulmonare. Metodă poate fi salvatoare, deoarece în aproximativ o lună, pacientul poate reveni la o respiraţie normală. Dispozitivul este de unică folosinţă şi costă aproximativ 2.000 de euro.

În prezent, de plămâni artificial dispun spitalele din București, Timișoara și Cluj. Potrivit Ministerului Sănătății, această tehnologie poate fi pusă la dispoziție și altor spitale din țară, în cazul în care există pacienți pentru care ventilația artificială nu este suficientă.

Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a vorbit recent  despre ECMO:

„Dacă vorbim de ventilatoare mecanice, România este dotată cu mii de ventilatoare mecanice. Doar în zona de boli infecțioase există aproximativ 90, 95 de paturi de interapie intensivă cu posibilitate de ventilație mecanică. Cred că vă referiți la plâmânul artificial, la posibilitățile de rezolvare prin ECMO. Asta s-a legat de SARS. Și avem așa face. Există în România posibilitatea de a face ECMO în mai multe locuri, în primul rând în centrele de boli cardiovasculare din România. La Institutul CC Iliescu de Boli Cardiovasculare din București, unde s-a și inițiat această tehnologie în România, există cea mai mare experiență. Avem un protocol de colaborare, dacă este nevoie de așa ceva, pentru a realiza asistență cu circulație extracorpolară de terapie intensivă cu ECMO în spitalul de Boli Infecțioase. Pentru că, spre deosebire de alte situații, nu putem duce pacientul la CC Iliescu, fiind contagios, dar putem aduce tehnologia. În București mai există posibilitatea de a face această procedură la Spitalul Sfânta Maria”, a spus Horațiu Moldovan.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*