Incheierea asigurarii de malpraxis – Greseli de evitat

Malpraxisul medical este o eroare profesionala care atrage raspunderea civila a furnizorului de servicii si produse medicale sau a cadrului medical, in functie de caz.

Din punct de vedere etimologic, termenul de malpraxis este alcatuit din latinescul ‘’mal’’ (in traducere, rau) si grecescul ‘’praxis’’, adica practica. Cele doua dau cuvantului intreg sensul de ‘’practica rea’’, sau ‘’practica gresita’’.

In Romania, malpraxisul este reglementat prin Legea nr. 95/ 2006 privind reforma în domeniu sanatatii.

Incheierea unei asigurari de malpraxis online protejeaza personalul medical si auxiliar pentru urmatoarele daune: vatamari corporale, deces, pagube materiale, cheltuieli de judecata ale asiguratului si optional, pentru daune morale cauzate ca urmare a vatamarilor corporale. Prin asiguraricontactless.ro este acoperita practica medicala pe teritoriul Romaniei.

Cele mai comune erori savarsite la inchierea politei de malpraxis

Citeste mai departe urmatoarele patru contexte in care asiguratul a omis detalii esentiale la semnarea politei de asigurare:

1.Asigurarea vizeaza o alta categorie decat cea de care apartii

Polita de raspundere civila in domeniul medical este imperativa pentru cadrele medico-sanitare. Este interzisa exercitarea profesiei de medic in lipsa unei asigurari valabile in domeniul medical pentru urmatoarele categorii: medici de familie, medici de medicina generala, medici specialisti, stomatologi, farmacisti, biochimisti, biologi, asistenti medicali si moase, asistenti de farmacie.

  1. Neinformarea asupra conditiilor generale si speciale de asigurare

Aceste conditii stabilesc modul de functionare al asigurarii, evenimentul de malpraxis care face obiectul asigurarii, cauzele care exclud acordarea despagubirilor, obligatiile asiguratului in cazul malpraxisului, obligatiile societatii de asigurare.

Necitirea cu atentie a conditiilor te poate pune in imposibilitatea de a pretinde despagubiri ca urmare a unei cauze de excludere pe care ai omis-o.

  1. Neincluderea daunelor morale in cele pe care le acopera polita

Despagubirile pot fi morale sau materiale. Pierderile materiale cuprind contravaloarea medicamentelor, transportului, spitalizarii, tratamentelor.

Daunele morale se cer drept compensare pentru durerile fizice sau psihice, drept consecinta a prelungirii bolii ori a imposibilitatii pacientului de a-si desfasura activitatea in mod normal. Aici sunt incluse si suferintele psihice provocate familiei in cazul decesului. Ca o comparatie, daunele morale sunt mai costisitoare decat cele materiale. De aceea este relevant ca asigurarea sa acopere atat daunele morale, cat si pe cele materiale.

  1. Medicul nu cunoaste cauzele de excludere a asigurarii

In primul rand trebuie sa stabilim la ce anume se refera aceste cauze. Chiar daca eroarea medicala a generat pagube pacientului, societatea de asigurare nu se obliga la plata daunelor.

Cel mai des intalnite tipuri de excludere privesc urmatoarele contexte:

  • Nerespectarea prevederilor legale de catre medic
  • Prejudicii produse de medic prin depasirea competentei medicale
  • Pagube provocate prin contaminarea cu virusul HIV, hepatita sau ca urmare a operatiilor estetice
  • Prejudicii generate ca urmare a exercitarii actului medical sub influenta bauturilor alcoolice, narcoticelor

In concluzie este important a se retine urmatoarele: exercitarea profesiei de medic trebuie sa respecte prevederile legale (pe care fiecare are datoria sa le ia la cunostinta), plus necesitatea verificarii politei care sa acopere inclusiv daunele morale.

Sursa foto: shutterstock.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*