Inhibiții? 5 lucruri pe care TREBUIE să le faci ca să scapi de ele

Cuvântul inhibiții are, în general, o conotație negativă, dar, uneori, te și ajută, înfrânându-ți reacțiile exagerate atunci când ești supărată sau nervoasă. 

Pe de altă parte însă, acestea nu îți permit să încerci lucruri pe care îți dorești să le faci, dar nu poți, pentru că ești prea timidă sau pentru că îți este teamă să nu pierzi controlul. Ca regulă generală, se poate observa că inhibițiile au la bază sentimentele de nesiguranță. 

Să te eliberezi de ele înseamnă să renunți la tot ceea ce te împiedică să faci unele activități în mod natural, dacă nu te-ai gândi atât de mult la consecințe. 

Iată 5 lucruri pe care le poți face ca să scapi de inhibiții: 

1.Învață să te iubești – Dacă te-ar întreba cineva pe cine iubești cel mai mult, a câta persoană menționată ai fi tu? Cu cât te cunoști mai bine, cu atât vei deveni mai dezinhibată. Cunoașterea de sine este una dintre cele mai bune metode prin care poți căpăta încredere în propria persoană, ceea ce îți va dezvolta abilitatea de a te descurca în orice situație, inclusiv în cele care îți stârnesc teamă.

2.Ieși din zona de confort – Lucrurile cu adevărat grozave se întâmplă atunci când pășești în afara zonei de confort. De câte ori nu ai auzit acest lucru? Nimic mai adevărat! Această inițiativă îți va aduce experiențe noi, ceea ce te va face să fii mult mai încrezătoare în propriile forțe, fără să te simți timorată de cei din jurul tău. Această metodă poate fi aplicată indiferent de situație. Spre exemplu, dacă ți se întâmplă să te simți inhibată în situațiile intime, o idee năstrușnică este să încerci să faci videochat și vei observa cât de liberă te vei simți și cât de multă încredere vei căpăta. Vezi aici cum te poți angaja și dă frâu liber noii tale versiuni.

3.Fii atentă – Dacă nu îți dai seama că există anumite situații în care inhibițiile își fac apariția și te trag înapoi, cum ai putea să le oprești? Este important să fii atentă la comportamentul pe care îl ai în diverse contexte și să observi tiparele. Cel mai eficient este să le notezi într-un jurnal. Analizează-le apoi și ia măsuri pentru a scăpa de ele. 

4.Petrece timp cu oamenii care te susțin – Încearcă să te afli mereu în preajma unor persoane care te încurajează să fii tu, cea autentică, deoarece acest lucru îți va da încredere și te vei simți mai bine în pielea ta.

5.Fii pozitivă – În orice situație te-ai afla, uită-te mereu și la partea plină a paharului. Dacă vei gândi pozitiv, te vei simți în largul tău și vei scăpa de o parte din temeri. 

Data viitoare când te temi să faci un lucru pentru că te simți constrânsă de propriile gânduri, amintește-ți că inhibițiile sunt un obicei pe care l-ai creat chiar tu și la care poți renunța în orice moment. Așa că, pune în aplicare cele de mai sus și lasă emoțiile în trecut. 

Sursa foto: rawpixel.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*