Întru mulţi şi binecuvântaţi ani, Înaltpreasfinţite Părinte Mitropolit, dr. IRINEU!

«Târziu de tot Te-am iubit, o, Tu, Frumuseţe atât de veche, şi totuşi atât de nouă, târziu de tot Te-am iubit. Şi iată că Tu Te aflai înlăuntrul meu, iar eu în afară, şi eu acolo, în afară, Te căutam şi dădeam năvală peste aceste lucruri frumoase pe care Tu le-ai făcut, eu, cel lipsit de frumuseţe. Tu erai cu mine, dar eu nu eram cu Tine; mă ţineau departe de Tine acele lucruri care, dacă n-ar fi fost întru Tine, nici n-ar fi existat. M-ai chemat şi m-ai strigat şi ai pus capăt surzeniei mele. Ai fulgerat şi ai strălucit, şi ai alungat orbirea mea; ai răspândit mireasmă şi eu am inspirat, şi acum Te urmez cu înfocare; am gustat din Tine şi acum sunt înfometat şi însetat după Tine; m-ai atins doar şi m-am şi aprins de dor după pacea Ta»! (Sfântul Augustin, CONFESIUNI).

Sâmbătă, 16 noiembrie 2019, Biserica dreptmăritoare din Oltenia sărbătoreşte ziua de naştere a Înaltpreasfinţitului Părinte Acad. Dr. IRINEU, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, care s-a născut la data de 16 noiembrie 1957 în satul Spinu, din comuna Perişani (Judeţul Vâlcea), din părinții Gheorghe și Maria, primind la botez numele de Ioan. După absolvirea școlii în satul natal, în anul 1974, tânărul Ioan Popa a intrat ca frate la Mănăstirea Frăsinei. A urmat studii la Seminarul Teologic „Sf. Grigorie Teologul“ din Craiova (1975—1980) și la Institutul Teologic Universitar din București (1981—1985), obținând titlul de licențiat în teologie, cu teza Cunoașterea lui Dumnezeu și ideea de epectază la Sfântul Grigorie de Nyssa. După absolvirea facultății, a fost tuns în monahism la Mănăstirea Frăsinei în anul 1985, iar ulterior a fost hirotonit ierodiacon (1985) și ieromonah (1986).

În anul 1985 a făcut cursurile doctoratorale în specialitatea Patrologie la Institutul Teologic din București, cu dizertația Politica religioasă a împăratului Iustinian, după ce timp de un an (1986-1987) a urmat cursuri de limba și literatura franceză la Facultatea de Litere a Universității din Grenoble şi a continuat pregătirea de doctorat în specialitatea Dogmatică la Institutul Teologic Ortodox „Saint Serge” din Paris (1987—1990), absolvind cursurile cu calificativul „magna cum laude“. În anul 1990, în urma susținerii tezei La Personne et la communion des personnes dans la theologie de Saint Basile le Grand, elaborată sub coordonarea științifică a Pr. prof. dr. Boris Bobrinskoy, i s-a conferit titlul de doctor în teologie. Între anii 1990-1991, a predat Istoria Bisericii Universale la Institutul Teologic „Saint Serge” din Paris. La data de 6 septembrie 1991, prin hotărârea și votul Sfântului Sinod, arhimandritul prof. dr. Irineu Popa a fost ales ca Arhiereu-Vicar al Episcopiei Râmnicului cu titlul „Slătineanul”. Începând din anul 2000, este referent pentru manuale de religie din cadrul Comisiei teologice și liturgice a Sf. Sinod, iar din 2003, este secretar al Comisiei speciale pentru canonizarea sfinților români, din cadrul Sf. Sinod.

Începând din anul 1991 a predat la Facultatea de Teologie a Universității din Craiova, ca profesor suplinitor la Catedra de Istoria culturii și civilizației bizantine (1991-1994), venit prin transfer de la Institutul „Saint Serge” din Paris, apoi ca profesor de Teologie Dogmatică și Morală (1994-1997), profesor titular la Catedra de Teologie Dogmatică (din 1997), șef al Catedrei de Sistematico-Practice (2004-2008) și decan al Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul aceleiași instituții (din 24 ianuarie 2008). În perioada 1999-2001, a activat pe postul de profesor de teologie morală la Facultatea de Teologie „Andrei Șaguna“ din Sibiu. PS Irineu este autorul a numeroase cărți, studii, articole și traduceri.

La data de 8 iulie 2008, PS Irineu Slătineanul, arhiereu vicar al Episcopiei Râmnicului, a fost ales de către Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în funcția de Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolit al Olteniei şi a fost întronizat la data de 27 iulie 2008, în Catedrala mitropolitană „Sfântul Dumitru – Izvorâtorul de mir“ din Craiova, în demnitatea de Mitropolit al Olteniei de către Patriarhul Daniel! Înaltpreasfinţite Părinte Mitropolit, dr. IRINEU, viața de zi cu zi este cel mai minunat dar de la Dumnezeu, și tot viața ne oferă cele mai frumoase ocazii de a-L Slăvi pe Atotputernicul Stăpân, iar, dacă Înaltpreasfinţia Voastră aţi ales Calea slujirii Lui Dumnezei și a oamenilor care vă preţuiesc, vă adresăm un sincer şi binemeritat: LA MULŢI ANI!

                                                                        MONITORUL DE OLTENIA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*