Ioan Aurel Pop, Irina Loghin, Gelu Colceag şi Cornel Dinu au primit titlul de „Cetăţean de Onoare al Municipiului Bucureşti”

În preziua Sărbătorii Naționale a României, primarul general, Gabriela Firea, a conferit, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Teatrul Metropolis, titlul de “Cetățean de onoare al Municipiului București” lui Ioan Aurel Pop, Președinte al Academiei Române, lui Gelu Colceag, profesor universitar, actor și regizor de teatru și film, Irinei Loghin, renumită interpretă de muzică populară și lui Cornel Dinu, fost jucător și antrenor de fotbal, personalitate marcantă a sportului românesc.

Academicianul Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române şi Rector Onorific al Universităţii Babeş Bolyai din Cluj, este istoric recunoscut pentru profesionalismul, conștiinciozitatea și erudiția sa. Ioan Aurel Pop a primit, de-a lungul timpului, mai multe distincții ca recunoaștere a pregătirii și valorii sale intelectuale și umane și a scris peste 70 de cărţi, ediţii de izvoare istorice, tratate şi manuale universitare, volume îngrijite şi peste 500 de studii, articole, recenzii, dări de seamă, cronici, prefeţe în volume separate, reviste de specialitate şi publicaţii de cultură. Opera sa este axată pe cercetarea istoriei medievale a românilor și a Europei Centrale și de Sud-Est (instituțiile medievale românești, formațiuni politice româno-slave din Transilvania, raporturile românilor din Transilvania cu spațiul românesc extracarpatic, influența bizantină asupra românilor, raporturile Transilvaniei cu Europa Centrală și Occidentală, structura etnică și confesională a Transilvaniei).

Irina Loghin, solistă a celor mai importante ansambluri folclorice profesioniste din România – Ciocârlia, Barbu Lăutaru și Ciprian Porumbescu. Prin Decretul nr. 1122 din 19 decembrie 1967 al Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România, artistei Irina Loghin i s-a acordat Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a „pentru merite deosebite și îndelungată activitate artistică”. Președintele României, Ion Iliescu, i-a conferit artistei Irina Loghin la 29 noiembrie 2002 Crucea națională Serviciul Credincios clasa a III-a, „pentru crearea și transmiterea cu talent și dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizația românească și universală”. El i-a conferit la 7 februarie 2004 și Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer, Categoria D – „Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”.  În mai 2014, Irina Loghin a fost decorată cu Ordinul de Onoare de către președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti.

Gelu Colceag, profesor marcant al şcolii româneşti de teatru, este profesor universitar, conducător de doctorat, decan și rector la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale din București. Actor și regizor, conduce în prezent Teatrul Mic, un teatru de marcă al Bucureștiului. Criticile favorabile au fost recompensate cu numeroase premii şi distincţii: Premiul special al criticii, pentru „Cazul Gavrilescu” de M. Eliade, Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Mare Ofițer, Marele premiu al Festivalului de Comedie Românească pentru „Ce formidabilă harababură” de E. Ionescu, Premiul UNITER pentru întreaga activitate pentru regie de teatru.

Cornel Dinu este fost jucător şi antrenor de fotbal român, iar de numele său se leagă multe momente de bucurie ale fanilor. La seniori a jucat numai pentru Dinamo Bucureşti, având 454 de meciuri în Liga 1 şi 53 de goluri marcate. A fost mulţi ani capitanul echipei naţionale, pentru care a jucat de 75 de ori şi a marcat 7 goluri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*