Iranul a anunțat arestarea celor implicați în doborârea avionului ucrainean

Purtătorul de cuvânt al autorităților judiciare din Iran, Gholamhossein Esmaili, a precizat că ”au avut loc ample investigații și anumite persoane au fost arestate”, potrivit Mediafax.

Autoritățile iraniene au recunoscut că o unitate antiaeriană a Gardienilor Revoluției a doborât din greșeală avionul ucrainean, având la bord 176 de persoane. Toți pasagerii au decedat.

Imediat după anunțarea doborârii avionului, au izbucnit ample proteste în mai multe orașe din Iran, manifestanții adresând lozinci împotriva liderului iranian Ali Khamenei. Ultimele postări video pe social media arată protestatari din Teheran și din alte orașe. Unii au sfâșiat sau au ars afișele cu Soleimani, un personaj înfățișat ani de zile ca erou național.

Regimul este acuzat că a intervenit brutal asupra manifestanților, folosind muniție de război. Stephane Dujarric, purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU Antonio Guterres, a declarat: ”acuzațiile referitoare la utilizarea mijloacelor letale împotriva manifestanților din Iran trebuie investigate”. Regimul de la Teheran a negat acuzațiile că ar fi folosit împotriva oamenilor muniție letală. Situația din Iran riscă să degenereze din cauza revoltelor tot mai numeroase.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*