Japonezii și tehnologia. Ce este „modul manieră”.Din gândurile unui tânăr imigrant român (XXVI)

Japonia datorează tehnologiei mare parte din faima de care se bucură la nivel mondial. Modul în care japonezii folosesc tehnologia, însă, este diferit în multe privințe de cel cu care sunt alți oameni obișnuiți. Copiii japonezi nu au telefoane mobile, cel mult primesc un telefon pentru copii cu care pot face doar apeluri de urgență. Mulți japonezi încă folosesc telefoane mobile vechi cu butoane, clapetă etc.

Eticheta utilizării telefoanelor mobile în Japonia este percepută ca o datorie. Telefoanele nu sună în trenuri și, deși aproape fiecare călător se uită la telefonul sau, nimeni nu vorbește la telefon. Avertismentul din imagine se găsește pretutindeni pe transportul comun. Traducerea în limba engleză nu este fidelă, deoarece „manā mōdo” („modul manieră”) din limba japoneză nu este același lucru cu „modul silențios”. Cu alte cuvinte, „modul silențios” implică doar o setare a volumului, deci telefonul poate suna și utilizatorul poate răspunde. Însă „modul manieră” nu presupune doar o setare a volumului, ci și impune călătorilor „să se abțină de la vorbitul la telefon”.
Pentru japonezi electronicele nu sunt trendsetteri pentru modă, sau prilej de a își etala potența financiară. Multe electronice sunt făcute doar pentru uz in Japonia, iar instrucțiunile, manualele, butoanele sunt doar in limba japoneza, făcând greu pentru străini sa le folosească atât în Japonia cât și în străinătate. Tehnologia făcută pentru export nu este pe piața din Japonia, iar cea pentru uz intern se bucură de o calitate superioară și garanții foarte serioase.
Faptul că mulți tineri japonezi sub 15 ani nu au telefoane mobile nu se datorează lipsei de bani, sau fricii de a nu deveni ținta furturilor. Nu este nevoie de cercetare pentru a înțelege acest lucru, deoarece jocurile electronice sunt aproape nelipsite din geanta tinerilor. Explicația este educația strictă pe care tinerii japonezi o primesc acasă. Părinții nu doresc să dea prea multă independență copiilor și stabilesc nu doar ore stricte de somn și deșteptare, dar și modul în care copiii lor își petrec timpul liber sau se distrează. Părinții japonezi consideră că telefoanele, prin accesul neîngrădit la informații, care mai de care mai diverse și din toată lumea, expun copiii tentaților, obscenităților, ororilor și altor lucruri ce i-ar putea influența negativ.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*