
Primăria şi Consiliul Local Cârcea, în parteneriat cu Palatul Copiilor Craiova, au organizat duminică, 1 septembrie, cea de-a treia ediţie a Festivalului Toamnei – Parada portului popular şi a tradiţiilor culinare, unde toţi cei care au luat parte au putut degusta mâncăruri specifice zonei pregătite de bucătari iscusiţi și au vizionat programele artistice ale ansamblurilor participante din toate zonele ţării, dar şi din străinătate.
Festivalul Toamnei de la Cârcea este o iniţiativă a primarului comunei, Valerică Pupăză, pe care a pus-o în practică, pentru prima dată, în urmă cu trei ani din dorinţa de a păstra şi promova tradiţiile şi obiceiurile româneşti, dar şi de a cultiva interesul în rândul tinerilor pentru ceea ce înseamnă tradiţional şi autentic. Deşi este una dintre localităţile rurale din ţară în care au fost realizate investiţii importante în proiecte de infrastructură de apă şi canalizare, drumuri, iluminat, sănătate, agrement şi beneficiază de un centru cultural modern realizat la cele mai înalte standarde, comuna Cârcea a devenit în ultimii ani şi promotor al tradiţiilor româneşti. Astfel, sute de copii din toate zonele ţări, membri unor cunoscute ansambluri folclorice, sunt invitaţi la Cârcea unde îi încântă pe cei prezenţi cu costumele lor, dar şi cu dansurile şi cântecele din zonele pe care le reprezintă.
Pentru a promova tradiţiile culinare, la festival sunt aduse mâncăruri specifice zonei gătite de bucătari pricepuţi din localitate şi prezentate cu sprijinul angajaţilor primăriei. Din dorinţa de a atrage cât mai multe autorităţi locale în promovarea tradiţiilor româneşti, primarul Valerică Pupăză invită şi primarii comunelor din apropiere, care de trei ani vin în festival cu propriile preparate culinare. Anul acesta, pe lângă comuna Cârcea şi Microferma Cârcea, au venit cu preparate culinare şi comunele Malu Mare, Teslui, Robăneşti, Coşoveni.
Cele 13 ansambluri folclorice din ţară şi străinătate care au venit la Cârcea au participat la parada portului popular, defilând pe traseul Liceul Tehnologic “Constantin Ianculesc” – Centrul Cultural, prezentând frumoasele costume specifice zonelor lor.
Ansamblurile folclorice participante:
ANSAMBLUL FOLCLORIC “TINERII HUȚULI” -UCRAINA
ANSAMBLUL FOLCLORIC „SEVDAH”, VRANJE -SERBIA
ANSAMBLUL FOLCLORIC „LAZAR HREBELJANOVIC”, BELGRAD- SERBIA
ANSAMBLUL FOLCLORIC „PARGAVELCHE”, SHUMEN -BULGARIA
ANSAMBLUL FOLCLORIC „TEREGOVA” TEREGOVA – CARAȘ-SEVERIN
ANSAMBLUL FOLCLORIC „MOINEŞTEANCA,, DE LA CLUBUL COPIILOR MOINEŞTI, JUDEŢUL BACĂU
ANSAMBLUL FOLCLORIC „BRĂDEANA” -CÂMPENI-ALBA
ANSAMBLUL FOLCLORIC „CRIȘANA” ORADEA-BIHOR
ANSAMBLUL FOLCLORIC „DOINA CHIOARULUI”, MARAMUREȘ
ANSAMBLUL FOLCLORIC „DOINA CASIMCEI”, CASIMCEA- TULCEA
ANSAMBLUL FOLCLORIC „CODRULEȚUL”, GĂEȘTI DÂMBOVIȚA
ANSAMBLUL FOLCLORIC „MUREȘUL”, ILIA- HUNEDOARA
ANSAMBLUL FOLCLORIC ,,CUNUNIŢA,, DE LA PALATUL COPIILOR CRAIOVA, JUDEŢUL DOLJ
Ansamblurile folclorice au încântat sutele de spectatori cu reprezentaţii artistice pe scena amplasată pe stadionul Bazei Sportive Cârcea, iar la finalul spectacolului artiştii au fost premiaţi cu diplome de participare şi cupa Festivalului Toamnei ediţia a III-a 2019, de către primarul Valerică Pupăză.
Primarul Valerică Pupăză: “Festivalul Toamnei este un festival relativ tânăr, se află la cea de-a III-a ediţie, însă ne dorim să crească de la an la an şi să devină un eveniment consacrat al comunei Cârcea, pentru că aici nu prezentăm doar identitatea culturală a localităţii, ci a tuturor zonelor ţării, prin portul şi cântecele acestor tineri. Pe de alte parte, încet-încet devenim şi un punct cunoscut în care se adună ansambluri folclorice formate din tineri din toate zonele ţări, dar şi din străinătate, pe care dorim să îi stimulăm să ducă tradiţiile mai departe. Le mulţumesc şi domnilor primari din localităţile învecinate care an de an vin alături de noi în acest proiect de păstrare şi promovare a identităţii noastre.”
Leave a Reply