La Craiova a fost inaugurat cel mai modern spital municipal din ţară. Săptămâna viitoare se deschide

La Craiova a fost inaugurată miercuri noua clădire a Spitalului Municipal “Filantropia” unde, de săptămâna viitoare, aici vor funcţiona secţiile Medicală I,II şi III şi Fizioterapia. Investiţia se ridică la circa 33 milioane de lei şi a fost realizată de Primăria Craiova cu fonduri exclusiv de la bugetul local.

Directorul medical al Spitalului “Filantropia”, Lorena Dijmărescu, a afirmat că spitalul este dotat la standarde europene, are toate avizele necesare ,cu excepţia celui de la ISU pe care îl va primi săptămâna viitoare, iar de luni va fi deschis pacienţilor.

“Proiectul a ieşit mult peste aşteptările noastre, nu este numai un spital care să deservească nişte servicii medicale de rutină, este primul spital public din România realizat după revoluţie şi este la standarde europene. Proiectul a fost demarat acum trei ani, iar construcţia propriu-zisă anul trecut.(…) Clădirea este securizată, cu supraveghere video, cu interconectivitate între secţii, între pavilioane, avertizoare de fum, deci nu se fumează în spital, toate sistemele de supraveghere sunt active, sterilizarea aerului se face prin filtre biologice în sistemul de climatizare, toată structura este nouă, tot mobilierul este nou. Practic azi deschidem porţile unui nou spital şi sperăm că de săptămâna viitoare va funcţiona. Avem avizele luate, avem o mică întârziere de rutină în avizul de la ISU care iese săptămâna viitoare. Eu sper că de luni chiar se deschid larg porţile spitalului”, a spus Dijmărescu.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, fost primar al Craiovei, care a participat la inaugurare împreună cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a afirmat că acest spital este cea mai mare investiţie realizată în Craiova după 1989 cu fonduri exclusiv de la bugetul local. “Era un schelet abandonat din 1993. În urmă cu trei ani am căutat vreo trei locaţii pentru un nou spital municipal şi până la urnă am rămas cu această locaţie şi din punctul nostru de vedere este foarte bună pentru că lângă ea este şi Spitalul de boli infecţioase şi atunci se poate face o trecere mai rapidă mai ales pentru cazurile de urgenţă. Este cea mai mare investiţie din România după revoluţie făcută din fonduri exclusiv de la bugetul Primăriei Craiova: aparatura este cumpărată în ultimi trei ani, este nouă, mobilierul este nou tot, mai trebuie cumpărate plasmele, în rest este dotat cu absolut tot ce are nevoie. Investiţia a început în urmă cu trei ani, partea de hârţogăraie a durat doi ani de zile şi construcţia propriu-zisă un an, că aşa se întâmplă în România”, a spus fostul primar al Craiovei.

La rândul său, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat că investiţia a fost realizată la iniţiativa Olguţei Vasilescu, iar spitalul este unul “cum rar vezi în România” şi speră ca aici să fie adus şi un computer tomograf. “Era un schelet vechi dinainte de revoluţie şi era o dorinţă foarte mare din partea locuitorilor din Craiova să se facă spitale, era şi dorinţa de a se realiza stadionul, se discuta şi despre spitalul regional. Eu atunci i-am spus Olguţei să aibă curaj că va fi sprijinită şi pentru acest spital dacă reuşeşte să găsească resurse financiare în bugetul local pentru construcţie, că sigur Guvernul va găsi resurse pentru dotare şi aparatură medicală şi aşa s-a întâmplat. Eu am colindat mult prin ţară în ultimii ani şi acesta este un spital cum rar vezi, este foarte bine realizat, felicit constructorul, nu ştiu cine este, am înţeles că este acelaşi constructor care a lucrat şi în Centrul vechi şi sper să rămână în picioare să nu fie şi el atacat cu ceva”, a spus Dragnea. Acesta a mai afirmat că noua construcţie are un concept modern, iar calitatea acesteia şi a dotărilor este foarte bună.

Noua clădire se întinde pe circa 10.000 m.p. şi are 181 de paturi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*