La mulți ani, domnule profesor Ilie Bădescu!

9 mai 1948 a devenit o dată reper în sociologia românească. Este ziua în care s-a născut profesorul Ilie Bădescu, reputat sociolog român, membru corespondent al Academiei Române.

Cu acest prilej, redacția cotidianului nostru îi urează mulți și binecuvântați ani, cu deosebită considerație și recunoștință pentru colaborarea concretizată într-o serie de interviuri ce s-au bucurat de un succes răsunător.

Domnul Ilie Bădescu este profesor universitar al Universității din București, director al Institutului de Sociologie al Academiei Române. A jucat un rol decisiv în revitalizarea cercetărilor dedicate mediului rural din România după 1989. A coordonat cercetări şi a participat la programe internaţionale comune cu: Politechnic University, Universitatea din Barcelona, Universitatea din Umeå, Tiffin University s.a.. A publicat peste 50 de cărți în calitate de autor, coautor și editor, dintre care 25 de volume în calitate de autor unic. Cărțile sale se regăsesc în 800 de biblioteci internaționale, fiind citate și recenzate de profesori din SUA, Germania, Elveția, Rusia, Grecia. Dintre lucrările publicate, amintim: „Noologia. Cunoaşterea ordinii spirituale a lumii” (2002); „Tratat de geopolitică” (2004); „Enciclopedia sociologiei universale” (2005); „Tratat de sociologie rurală” (2009). A primit premiul Dimitrie Gusti al Academiei Române.

Dintre contribuțiile importante aduse sociologiei românești, amintim:

  • Metoda etnoscopică pentru studiul configuraţiilor etnospirituale ale unui popor. Metoda a fost elaborată şi testată cu ocazia cercetării comandate de „Project on Ethnic Relations”, SUA, grupului de specialişti români al cărui coordonator a fost împreună cu profesorul Septimiu Chelcea şi dr. Dorel Abraham.
  • Metoda hărţilor mentale utilizată în cercetările sale asupra spaţiului central european şi sud-est european pentru a evalua fenomenele de agresiune etnospirituală din arii regionale bine delimitate. Studiul din care a publicat rezultatele preliminare a fost premiat de „Gala jurnaliştilor militari”
  • Metoda „sondajului pneumatologic” este ilustrativă pentru o nouă direcţie în studiile de sociologie a profunzimilor. Metoda este prezentată în primul tratat de sociologie noologică creştină pe care Ilie Badescu l-a publicat în anul 2002 într-o lucrare de 900 de pagini: „Noologia. Cunoaşterea ordinii spirituale a lumii. Sistem de sociologie noologică”. Această lucrare s-a şi bucurat de lansare la Palatul Patriarhal şi de participarea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Prea Fericitul Părinte Teoctist.
  • Profesorul Ilie Badescu a propus nouă metodă de analiză a fenomenului frontierei dimpreună cu teoria adiacentă pe care le-a prezentat împreună cu trei dintre colaboratorii săii în cele două volume totalizând 700 de pagini, „Sociologia şi geopolitica frontierei”, publicată la Porto Franco, 1995. Lucrarea s-a bucurat de un mare ecou şi s-a epuizat într-un timp record.
  • Utilizarea, într-o formulă generalizată, a Teoremei lui Thomas pentru interpretarea comportamentelor colective în perioadele de dezintegrare socială ca cele prin care trec mai toate societăţile în tranziţie azi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*