LEGENDELE CRAIOVEI (3): Legenda bisericii ”Madona Dudu”

Catedrala „Madona Dudu“ este considerata cea mai mare biserică din Cetatea Băniei. Pentru a justifica într-un fel numele ce i s-a dat, Maica Precista de la Dud, istoricul ei este legat de o inedită și frumoasă legendă, apărută înainte de construcția bisericii, între 1750-1756.

Într-o zi, un negustor evreu, obosit de a merge cu marfa, din casă în casă, pe la muşterii ca să o vândă, a plecat să se plimbe la marginea oraşului, pentru a-și limpezi gândurile. A poposit într-o frumoasa livadă a Goianului, de lângă Ududoiu cel Mare, unde mare i-a fost mirarea să vadă că în desişul unui dud bătrân se afla o icoană a Maicii Domnului gravată pe lemn. A luat-o acasă, a pus-o în pod, urmând să o comercializeze cât mai curând. După câteva zile s-a dus la locul unde se afla icoana și, surprinzător, nu a mai găsit-o. Supărat, a plecat de acasă și, după o lungă plimbare pe străzile orașului, s-a întors în livadă pentru a se liniști. Uitându-se mai bine, a văzut că în același dud se regăsea icoana. Fiind  o persoană zeloasă, a  învelit-o  cu o pânză, a  plecat direct la târg, spre a-și îndeplini gândul cel dintâi, anume spre a o vinde. Însă, o clipa de neatenție a fost de ajuns ca icoana să dispară. Se povestește că negustorul a încercat de trei ori să vândă icoana, dar deznodământul a fost același: icoana se întorcea miraculos la <<dudul sfânt>>.

După cele întâmplate, încredinţându-se că-i semn dumnezeiesc, evreul l-a înştiinţat pe clucerul Chiriac Găianu, proprietarul livezii, mare boier al vremii. Acesta, fiind convins că este o minune a Maicii Domnului, a hotărât să ridice, pe terenul unde se afla dudul, o biserică de lemn care să-i fie acoperământ sfintei icoane şi lăcaş de închinare pentru Maica Precista”. Pe locul unde a fost găsită icoana s-a construit altarul bisericii.

De atunci, biserica poartă hramul Maica Precista de la Dud, nume care s-a latinizat mai târziu, devenind „Madona Dudu“, data cinstitului praznic fiind fixată în ziua Adormirii Maicii Domnului (15 august).

Sursa: Legende ale orașului, evenimente și sărbători populare (Carmen Banța) în lucrarea Orașul Craiova/ Craiova City. Monografie/A monograph, publicată în anul 2018 la editurile Beladi și Sitech. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*