Lucian Duță acuză: Liderii chirurgiei, sacrificați pentru distrugerea școlii românești de transplant: „Un transplant în Occident costă de cinci ori mai mult decât în România!”

Prof. dr. Irinel Popescu, prof. dr. Ioanel Sinescu, prof. dr. Ioan Lascăr, prof. dr. Mihai Lucan, sunt numele unor chirurgi celebri în România, creatori ai unor școli de transplant care salvează anual mii de oameni. De o parte din ei ați auzit, poate aveți vreo rudă care a fost tratată de unul din aceștia, sau sunt prieteni sau cunoștiințe care au trecut prin mâna lor, poate că n-ați auzit de performanțele lor profesionale, dar în mod sigur ați auzit despre problemele pe care aceștia, o parte dintre ei, le au cu DNA.

România are o școală de transplant care s-a dezvoltat greu, încă din timpurile comunismului, numele profesorului Dan Setlacec sau cel al profesorului Eugen Proca fiind de referință în acest domeniu. Dar, de-a lungul timpului, cu ajutorul și tenacitatea unor vârfuri în domeniu, medicina românească a reușit să devină un centru de referință în domeniul transplantului. Ficat, pancreas, rinichi, piele, mână, inimă, orice organ poate fi recoltat și transplantat. Iar România (încă) are medici capabili să facă asemenea operații. Pe o parte din ei i-am menționat la începutul articolului. Sunt mulți alții care îi urmează, care vor să facă în țară ceea ce se poate face în vestul Europei. Numai că de ceva vreme asistăm la o campanie cel puțin ciudată!

Un transplant în România costă între 10.000 și 50.000 de euro, cu îngrijiri ulterioare. Decontat de ANT și CNAS. Aceeași operație costă în Austria, Germania sau Franța, între 100.000 și 250.000 de euro, poate chiar mai mult. Decontat tot de ANT și CNAS, dacă este vorba despre un pacient român care a avut norocul să intre pe lista de priorități și să primescă aprobarea în timp util.

Oricum, înmulțiți aceste cifre cu o medie de 2.000 de persoane care pot beneficia de acest procedeu medical în fiecare an. Fără să mai luăm în calcul alte situații legate de dispariția interesului din partea celor implicați, teama care va paraliza sistemul, scăderea numărului de donatori ca urmare a campaniei de demonizare și mulți alți factori.

 

Mai mult: http://evz.ro/lucian-duta-acuza-liderii-chirurgiei.html

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*