Lucruri fascinante despre limba japoneză. Din gândurile unui tânăr imigrant român ( V )

Politicile de izolare duse de shogunii din vremuri îndepărtate aveau rolul de a proteja Japonia de invazii de oameni, mărfuri și influențe străine. Chiar și în zilele noastre, Japonia nu este printre cele mai deschise țări. Apele ce o înconjoară protejează necontenit teritoriile Japoniei, dar ceea ce face cel mai greu de penetrat aceste ținuturi este limba. Limba japoneză este probabil cea mai dificilă limbă, nu atât de vorbit, cât de scris. Pentru a scrie, japonezii au împrumutat caracterele și-așa greu de învățat din limba chineză, kanji, și le-au dat o altă citire. În plus, au creat și un silabar propriu, hiragana, care se folosește în scriere împreună cu kanji, însă în lipsa unor reguli lesne de înțeles. Și probabil pentru un plus de dificultate au creat un alt silabar, katakana, pentru a scrie cuvinte împrumutate din alte limbi, onomatopee etc., desigur în fel de fel de combinații cu kanji și hiragana.

De-a lungul timpului se spune că ar fi existat peste 50.000 de kanji. În mod curent se folosesc peste 2.000.

Hiragana și katakana au câte 46 caractere (plus câte 68 de combinații și variante adiționale) fiecare. Potrivit programei Ministerului Educației din Japonia, în primii 9 ani de școală elevii trebuie să învețe 2.136 de kanji. În imagine sunt toate caracterele kanji pe care trebuie să le învețe elevii din clasa a 7-a până în clasă a 9-a.

Limbajul folosit are o multitudine de variante, în funcție de cui te adresezi. Toate aceste variante includ un vocabular special și forme gramaticale speciale. Doar dacă ne referim la limbajul onorific, acesta are trei categorii: limbaj respectuos, umil sau politicos, la care adesea se mai adaugă și alte două categorii: limbaj curtenitor și cel de înfrumusețare a cuvintelor. Abundența de forme de exprimare în limbajul onorific contrastează însă cu lipsă de expresii insultătoare. Desigur că și japonezii sunt tot oameni, se ceartă, spun lucruri urâte, însă limba japoneză nu are înjurături! Oare cum s-ar descurcă anglofonii sau vorbitorii de limbi românice?..

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*