martie 1922: lansarea tratatului “Economie și societate” al sociologului Max Weber. După 97 de ani, lucrarea apare și în limba română

Max Weber a fost un sociolog, filosof, jurist și economist politic german, ale cărui idei au influențat profund teoria socială și cercetarea socială. Weber este adesea citat, împreună cu Émile Durkheim și Karl Marx, ca unul dintre cei trei fondatori ai sociologiei. Weber a fost un mare susținător al antipozitivismului metodologic, argumentând în favoarea studiului acțiunii sociale prin mijloace interpretative (mai degrabă decât pur empirice), bazat pe înțelegerea scopului și sensului pe care indivizii îl atribuie propriilor lor acțiuni. 

Trebuie spus că marea majoritate a lucrărilor sociologului au fost publicate după încetarea sa din viață. Tratatul în trei volume “Economie și societate. Bazele sociologiei interpretative” (998 pagini) reunește majoritatea contribuțiilor autorului din domenii precum acțiunea socială, acțiunea economică, sociologia dreptului, sociologia religiei, contabilitate, studiul organizațiilor de tip birocratic, dominație și legitimitate, sociologia comunităților urbane s.a. Cartea a fost editată de soția autorului în martie 1922 (prima ediție), fiind tradusă de atunci în 31 de limbi, mai puțin în limba română.

Editura Beladi din Craiova pregătește anul acesta prima traducere în limba română a renumitului tratat, după ce, sub egida aceleiași edituri, au fost puse în circulație operele unor sociologi de mare notorietate internațională, precum Auguste Comte, Gabriel Tarde, Vilfredo Pareto, Ferdinand Tönnies, Oswald Spengler s.a.

Erfurt, orașul nașterii sociologului german

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*