Masa de Crăciun. Cozonac moldovenesc. Rețeta originală cu nucă

Sărbătorile bat la ușă și gospodinele își pregătesc meniul pentru masa de Crăciun și cea de Revelion.Iar cozonacii sunt nelipsiți. Unul dintre cei mai iubiți este cozonacul moldovenesc. Iată cum se prepară.

Ingrediente pentru aluat

1,2 kg făină
2 cuburi drojdie proaspătă
4 ouă
100 g unt
500 ml lapte
200 g zahăr
100 ml ulei
3-4 plicuri zahăr vanilat
1 linguriță esență de rom
coajă de lămâie, după gust

Ingrediente pentru umplutură

500 g nuci
2-3 linguri cacao
zahăr, după gust
1 linguriță esență de rom
1 ou, pentru uns

Mod de preparare

Se amestecă drojdia cu 2-3 linguri de zahăr, 2 linguri de lapte cald şi puţină făină. Conținutul obținut se lasă să se dubleze în volum, la căldură. Drojdia crescută se pune peste făina cernută. Se pune un ou şi 3 gălbenuşuri, untul topit, uleiul, aromele şi se frământă.

Se adaugă treptat laptele cald în care ai dizolvat zahărul. Se frământă până când se obţine un aluat moale, care nu se prinde de vas. Aluatul se acoperă şi se lasă la dospit până îşi dublează volumul, scrie clickpoftabuna.ro.

Nuca măcinată se amestecă cu albuşurile bătute spumă, cacao, arome şi zahăr, după gust. Aluatul se împarte în două. Ambele foi se întind cu mâna. Blatul se unge cu ulei sau unt. Pe fiecare foaie se pune jumătate din cantitatea de albuş cu nucă.

Se întinde bine şi se rulează cozonacul. Se aşază în tăvi tapetate şi se lasă să crească 30 minute. Cozonacii se ung cu ou şi se bagă la cuptor. Când se rumenesc, trebuie scoşi. Se pudrează c zahăr şi scorţişoară sau zahăr pudră, după ce se răcesc puţin.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*