Medicul pneumolog Gilda Popescu, despre medicamentul ieftin care i-ar putea ajuta pe pacienţii COVID-19

Gilda Popescu, medic pneumolog la Spitalul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală, susţine că a tratat bolnavi infectaţi cu noul coronavirus încă din vară cu un medicament ieftin, pe care orice român şi-l poate permite, destinat celor cu astm. Rezultatele ar fi fantastice, spune doctoriţa: niciun pacient dintre cei trataţi de dr. Gilda Popescu cu medicamentul respectiv nu a ajuns la spital.

„Eu nu am pornit ca să fac un studiu ştiinţific. A fost o întâmplare pornită de la cazuri reale – cele de afectare pulmonară. Pacienţii cu afecţiuni inflamatori cronice au nevoie de terapie, cel puţin astmaticii, de terapia cu corticosteroizi. Toate ghidurile noastre menţionează administrarea corticosteroidului inhalator încă din stadiul precoce al astmului bronşic.

„Aşa am pornit eu…”

Şi-n bronhopneumopatiile obstructive cronice avem nevoie de acest medicament sub forma de aerosoli, în special când se produc exacerbări, adică o modificare a stării generale, cu toate că aceşti pacienţi sunt trataţi cu anumite medicamente care au rol în primul rând bronhodilatator, să adăugăm corticosteroizi. Aşa am pornit eu.

La un pacient care avea o bronhopneumopatie obstructivă cronică am semnalat prezenţa unei suprainfecţii de natură virală – nu ştiam exact. Am făcut testul, pentru că în primul rând în această perioadă te gândeşi la infecţia cu virusul SARS-CoV-2, şi am constat că era deja infectat”, a povestit dr. Gilda Popescu, la Antena3, despre prima persoană pe care a tratat-o cu această schemă proprie de tratament.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*