Mituri și realități despre infecția cu Sars-Cov 2. Dr. Ana-Maria Popa, medic de familie, răspunde celor mai frecvente întrebări

În această perioadă, rețelele sociale abundă în întrebări și nelămuriri cu privire la infecția cu noul coronavirus. De multe ori, concluziile la care ajung participanții la discuțiile online, purtate de cele mai multe ori în secțiunile de comentarii, sunt departe de adevărul științific și realitatea medicală. Pentru a lămuri măcar o parte dintre întrebările frecvent vehiculate în spațiul virtual, am discutat cu d-na dr. Ana-Maria Popa, medic de familie din Craiova.

Rep. Prin ce diferă infecția cu Sars-Cov 2 de infecțiile cu virusurile gripale comune?

Dr. Ana-Maria Popa. Diferă prin faptul că este atât de puțin cunoscută, prin faptul că este foarte agresivă și are două vârfuri de agravare a simptomatologiei: debutul și ziua 8-10. De asemenea, diferă și prin faptul că, în formele grave, nu răspunde la tratamentele existente până acum. Dar cea mai mare diferență este dată de faptul că infecția cu Sars-Cov 2 nu beneficiază deocamdată de un tratament țintit sau de un vaccin. O tratăm cu simptomatice!

Rep. Devine tot mai populară, în rândul populației, ideea că administrarea de suplimente cu vitaminele C și D la persoanele sănătoase ar pregăti sistemul imunitar pentru infecția cu noul coronavirus, astfel încât să fie evitate formele severe ale bolii. Există dovezi științifice în favoarea acestei practici?

Dr. Ana-Maria Popa. Ca în orice viroză și ca în orice sezon rece, putem stimula sistemul imunitar prin aceste două suplimente. S-a demonstrat științific și practic, în ultima perioadă, că anumiți pacienții care administrează vitaminele C și D, ca mod de prevenție sau la debutul bolii, fac forme mai ușoare de boală, însă nu e o regulă.

Rep. Care sunt simptomele specifice infecției cu Sars-Cov 2? Cui ne adresăm dacă manifestăm aceste simptome?

Dr. Ana-Maria Popa. Simptomele sunt multiple: oboseală (astenie), cefalee, mialgii (dureri musculare), febră/frison, anosmie (pierderea mirosului), ageuzie (pierderea gustului), tuse , dificultăți la respirație, afectarea sistemului digestiv: greață /diaree. Boala afectează toate sistemele, cu precădere sistemul respirator/cardiovascular, iar boala debutează și evoluează diferit la fiecare pacient. Dacă apare unul sau mai multe dintre aceste simptome, ne adresăm telefonic medicului de familie . Medicul de familie monitorizează zilnic starea pacientului, solicită testarea pacienților la domiciliu prin serviciul de Ambulanță, prescrie un tratament în funcție de simptomele descrise și de starea pacientului. dar și ținând cont de comorbiditățile cunoscute de acesta. Dacă Medicul de familie consideră că starea pacientului se agravează, este solicitată ambulanța în vederea internării în Secția de Boli Infecțioase.

Rep. Cum sunt sprijinite persoanele aflate în izolare la domiciliu?

Dr. Ana-Maria Popa. Din păcate, este foarte greu să aibă un sprijin, pentru că de obicei sunt în carantină cu toți membri familiei, sau sunt singuri, fără alte rude. Apelează la vecini și cunoscuți pentru aprovizionare. Autoritățile locale ar trebuie să se ocupe de aprovizionarea cu produse de bază pentru familiile nevoiașe/grav bolnave/ fără aparținători, care sunt pozitive sau carantinate. Sprijinul – măcar moral și medical – suntem noi, medicii de familie, care de șapte luni le stăm alături pacienților cu toate resursele pe care le avem.

Rep. Infecția poate lăsa urme pe termen lung, chiar dacă persoana a fost depistată negativă după cele 14 zile?

Dr. Ana-Maria Popa. Depinde foarte mult de gradul de afectare multisistemică pe parcursul evoluției bolii. În formele ușoare e puțin probabil să rămână cu leziuni ireversibile. În formele mai grave s-a demonstrat că anumiți pacienți au rămas cu leziuni pulmonare/neurologice/cardiovasculare. Totuși, încă nu s a văzut chiar evoluția pe termen Lung. Este prea devreme. Recuperarea este anevoioasă!

Rep. Sunt tinerii mai puțin predispuși să dezvolte forme grave ale bolii decât cei in vârsta?

Dr. Ana-Maria Popa. Nu este o regulă, tocmai pentru că evoluția bolii a fost atât de schimbătoare și tot timpul cercetătorii, infecționiștii descoperă noi simptome și sisteme afectate. Încât nu putem spune că infecția cu Sars-Cov 2 funcționează după un anumit pattern.

Rep. Evită pacienții sa își spună simptomele cu adevărat, din cauza temerii in ceea ce privește spitalul?

Dr. Ana-Maria Popa. Din păcate, da! Evita să își spună simptomele reale, le ascund. Deși noi le aplicăm chestionar țintit pe simptome, ei le neagă și de multe ori apelăm serviciul de ambulanță pentru a-i transporta la spital, deoarece ne dăm seama că starea s-a agravat când am discutat telefonic cu pacientul. Îi explicăm pacientului beneficiile administrări unui tratament superior, monitorizat permanent în cadrul Spitalelor de Boli Infecțioase și luăm împreună decizia cea mai bună pentru pacienții noștri.

Reporter: Karina Pîrvulescu

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*