Monografia bilingvă “Oltenia. Evoluție social-istorică și patrimoniu cultural” a fost lansată la Târgul de carte Gaudeamus 2020

Cartea “Oltenia. Evoluție social-istorică și patrimoniu cultural”, publicată în ediţie bilingvă română şi engleză la editurile Beladi și Sitech, a fost lansată miercuri, în cadrul Târgului de carte Gaudeamus 2020, în prezența unor personalități de seamă ale vieții universitare craiovene.

Evenimentul editorial este de o importanță aparte, mai cu seamă că avem de-a face cu prima monografie dedicată regiunii Oltenia, după o selecție de texte publicată în anul 1943, dar fără a respecta rigorile metodei monografice.

Lucrarea este realizată sub coordonarea prof. univ. dr. Dumitru Otovescu de la Facultatea de Ştiinţe Sociale a Universităţii din Craiova şi prof. univ. dr. Cristina Otovescu de la Facultatea de Drept a Universităţii din Craiova. Cartea vine să completeze seria lucrărilor cu caracter monografic publicate în ultimii ani, reprezentând totodată apogeul acestor preocupări:  Monografia Universității din Craiova (2017), Orașul Craiova.Monografie.Craiova city. A Monograph (2018) și Monografia echipei de fotbal Universitatea Craiova (2018).

Colectivul de autori reunește 12 personalități ale mediului universitar craiovean, atât nume consacrate, cât și tineri cercetători. Lucrarea beneficiază de un studiu introductiv semnat de prof.univ.dr. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, intitulat sugestiv Oltenia și vocația unității naționale. Tehnoredactarea cărții a fost efectuată de drd. Mihai Nemoiu. Din colectivul de autori fac parte prof.univ.dr. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, prof.univ.dr. Dumitru Otovescu, prof.univ.dr. Sevastian Cercel, prof.univ.dr.habil. Cristina Otovescu, cercet.șt.I Tudor Nedelcea, conf.univ.dr.habil. Gabriela Rusu-Păsărin, conf.univ.dr.habil. Adrian Otovescu , conf.univ.dr.habil. Carmen Ionela Banța, lect.univ.dr. Liliana Popescu, dr. Florin Stancu, dr. Gheorghe Florentin Moise, Vlad Ovidiu Cioacă.

Evenimentul a fost moderat de conf.univ.dr.habil. Gabriela Rusu-Păsărin, care a punctat necesitatea unei monografii a comunității regionale: “Avem nevoie de cărți sinteză, care să ne ofere peste timp structura modelelor care au influențat și vor influența ulterior istoria oamenilor, comunităților, instituțiilor publice. Toate cele 12 capitole sunt, în esență, descoperirea individualităților care poartă marca identității culturale în Oltenia.”

 

 

În cuvântul său, I.P.S. Irineu, Mitropolitul Olteniei, prof.univ.dr. al Universității din Craiova, a subliniat însemnătatea momentului și a exprimat aprecieri vizavi de produsul muncii colectivului editorial: “Această carte are ca un fir roșu de la început și până la sfârșit contur și o identitate. În primul rând, prezintă tot ceea ce este de știut despre Oltenia. Pe copertă apare coloana fără de sfârșit. Este un lucru sugestiv, care ne îndeamnă să gândim că cultura noastră din Oltenia începe de pe pământ și sfârșește în ceruri. Odată cu această chemare de a participa la cultură, ne îndeamnă și pe noi să punem umărul ca să lăsăm în urma noastră ceva ce poate să fie cunoscut și apreciat de urmașii noștri.”

 

Potrivit prof.univ.dr. Tudorel Ciurea, președinte al Senatului Universității de Medicină și Farmacie din Craiova,  cartea își propune să aducă în atenția generațiilor tinere, tot mai mult influențate de globalizare, reperele identitare ale Olteniei și, implicit, valorile, personalitățile și instituțiile reprezentative ale regiunii.

Prof. univ. dr. Nicolae Panea, prorector al Universităţii din Craiova, a afirmat că “Oltenia, Evoluție social-istorică și patrimoniu cultural” este o provocare din mai multe puncte de vedere: “Este o provocare să o scrii, este o provocare să o comentezi. Profesorul Otovescu a trebuit să găsească o structură care să sintetizeze toate elementele disparate care de-a lungul anilor au contribuit la ceea ce se numește Oltenia. Monografia este construită pe principiile clasice, gustiene, ale monografiilor, principii pe care profesorul Otovescu și echipa lui le-au aplicat atât la monografia Craiovei, cât și la monografia Universității Craiova, dar și mai demult, la monografiile foarte multor sate, comune și orașe. Această experiență a contribuit la sinteza pe care o avem astăzi în față. Lucrarea va fi o bibliografie obligatorie pentru suflet. Este o lucrare de referință pentru că este scrisă de noi, oltenii, fără mândrie și fără țâfnă.”

Drd. Mihaela Pârvu, traducătoarea în limba engleză a lucrării, și-a exprimat bucuria și onoarea de a face parte din echipa de lucru, fiind, de altfel, o colaboratoare devotată și un veritabil produs al școlii craiovene de sociologie: “Misiunea pe care mi-am asumat-o a fost aceea de a transmite în mod cât mai fidel unitatea, omogenitatea și continuitatea compoziției în limba română, astfel încât publicul străin să recepționeze pe deplin specificitatea istorică, etnică, etnografică, culturală, economică, socială a regiunii noastre și să resimtă emoția acestei cărți, desigur, poate nu atât de mult pe cât o resimțim noi, oltenii autohtoni.”

În încheierea evenimentului, a luat cuvântul prof.univ.dr. Dumitru Otovescu, coordonator al lucrării, care a adresat mulțumiri echipei de lucru și persoanelor prezente la eveniment: “Mă simt confortabil să văd alături colegi, prieteni, studenți, masteranzi, doctoranzi, ceea ce înseamnă că acest moment reprezintă un prilej de solidaritate afectivă și profesională. Mulțumirile sunt sincere, sunt generate de un efort care a formulat un anumit model de gândire și de creație în învățământul sociologic craiovean. România a avut o tradiție generoasă și strălucită pe plan internațional cu cercetarea monografică. Am încercat să o reînviu la Craiova.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*