Noul an academic, deschis la Universitatea din Craiova

La Universitatea din Craiova a fost deschis luni noul an academic 2017-2018 prin organizarea unei festivităţi la care au participat câteva sute de persoane – studenţi, cadre didactice, reprezentanţi ai autorităţilor  centrale şi locale – pentru care Sala Albastră a fost aproape neîncăpătoare.

Rectorul Universităţii din Craiova, prof.univ.dr.Cezar Ionuţ Spînu, gazda evenimentului, a afirmat, în cuvântul de “Bun venit!”, că statutul de lider regional ca furnizor de cunoaştere, obligă instituţia nu doar să se menţină alături de cei mai buni, ci să “devenim din ce în ce mai buni”.

Universitatea din Craiova dispune , pentru noul an universitar, de 54 de centre de cercetare, din care 11 au fost înfiinţate în anul universitar 2016-2017 şi le pune studenţilor la dispoziţie burse speciale, dar şi private, prin intermediul unor parteneriate cu mediul de afaceri, iar cele două direcţii de acţiune au fost, în anul universitar trecut, dezvoltarea structurii de cercetare şi iniţierea unor programe strategice cu agenţii economici din regiune.
“Învăţământul ne arată azi cum vom fi mâine. În anul universitar trecut, am continuat procesul de modernizare al managementului cercetării ştiinţifice, ne-am preocupat să dezvoltăm în final structura de cercetare. Am făcut tot ce a stat în puterea noastră să ancorăm activitatea de educaţie şi cercetare de la Universitatea din Craiova la temele de interes pentru mediul ştiinţific şi socio-economic. Am extins într-o manieră fără precedent parteneriatele interne, dar şi pe cele internaţionale. Astfel, pe de o parte am continuat procesul de modernizare a programelor de studii, am înfiinţat 11 centre de cercetare noi, astfel încât, în prezent, numărul total al centrelor recunoscute la nivelul universităţii a crescut la 54. Pe de altă parte, am transformat dezvoltarea relaţiilor cu mediul socio-economic şi cultural într-o direcţie de acţiune strategică asumată de Universitatea din Craiova în principal prin intermediul INCESA (n.red.: infrastructura de cercetare în ştiinţe aplicate)”, a afirmat Cezar Spînu.

Rectorul Universităţii din Craiova a subliniat că anul academic 2016-2017 a fost şi anul în care această infrastructură de cercetare şi-a început efectiv activitatea, astfel că o direcţie de acţiune a Universităţii a fost prezentarea facilităţilor de cercetare oferite, iar o alta – iniţierea unor parteneriate strategice cu agenţii economici din regiune.
Totodată, Spînu i-a informat pe studenţi că Universitatea din Craiova a creat un sistem propriu de recompensare a celor mai merituoşi studenţi şi facilitează obţinerea unor burse private, care anul trecut au totalizat 150.000 euro.
“După cum ştiţi, pe lângă bursele instituite de statul român, Universitatea noastră vă oferă burse speciale dedicate exclusiv vouă: bursa “Forumul carierei”, care se acordă pentru rezultate deosebite în activitatea organizatorică, şi bursa INCESA, pentru activităţi de cercetare. Implicaţi-vă în activităţi de cercetare aplicativă în vederea realizării unor instrumente, produse sau servicii care au ca scop rezolvarea unor probleme ale universităţii din Craiova, dar şi a mediului socio-economic. De asemenea, partenerii noştri oferă burse celor mai merituoşi dintre voi – numai anul acesta au fost acordate burse private studenţilor în valoare de 150.000 euro”, a mai spus Spînu.

Directorul Şcolii Doctorale din cadrul Universităţii din Craiova, ÎPS Irineu Ion Popa, a afirmat că profesorii şi studenţii Universităţii din Craiova, instituţie care anul acesta împlineşte 70 de ani de activitate, au datoria să arate că aceasta nu este o şcoală oarecare, ci una “cu pretenţii şi cu prestigiu”. “Suntem la 70 de ani de existenţă a Universităţii noastre, o cifră destul de bogată, cu multe realizări şi vrem ca de acum înainte să contribuim şi noi la aceste realizări. Noi, oltenii, spunem că Universitatea este universul unic, că, de fapt, aici se creează universul. Şi poate că avem dreptate (…) Dar, ca această mândrie a noastră să fie pe deplin împlinită, trebuie să o construim cu multă stăruinţă, să arătăm lumii că într-adevăr aici nu este o şcoală simplă, oarecare, ci este o şcoală cu pretenţii şi cu prestigiu. Aşadar şi noi, profesorii, şi dumneavoastră, studenţii, trebuie să comunicăm, să construim şi să desăvârşim această axă a învăţământului şi aş zice, pe lângă “La mulţi ani şi succes”, să avem mai multă lumină”, a spus ÎPS Irineu Ion Popa, care a subliniat că “resortul principal într-o comunitate este legătura dragostei şi a învăţăturii”.

La festivitatea de deschidere a noului an universitar au mai participat ministrul Muncii – Lia Olguţa Vasilescu, vicepreşedintele Senatului – Claudiu Manda, preşedintele CJ Dolj – Ion Prioteasa, prefectul judeţului Dolj – Narcis Purcărescu, primarul Craiovei – Mihai Genoiu, directorul ADR Sud-Vest Oltenia – Marilena Bogeanu, preşedintele Ford România – John Oldham.

Lia Olguţa Vasilescu: “Universitatea din Craiova reglează oferta educațională cu piața muncii, ceea ce din păcate în ultimii ani nu prea s-a întâmplat nicăieri în România. În acest an știu că aveți mai multe locuri pentru inginerii constructori, ceea ce este foarte bine pentru că piața muncii duce lipsă de ingineri constructori. De asemenea, știu că ați crescut numărul de locuri la informatică, pentru că dacă mâine am avea 10.000 de informaticieni pentru piața din România, ar fi imediat absorbiți. La nivelul Guvernului României, în acest an, am absorbit fonduri europene pentru absolvenții de studii superioare care doresc să se integreze rapid pe piața muncii și am sprijinit angajatorii în sensul că sunt aproximativ 200 de milioane de euro puse la dispoziția angajatorilor care vor să angajeze proaspăt absolvenți de studii superioare. Angajatorii primesc lunar, de la statul român, prin finanțare europeană, suma de 300 de euro pentru fiecare angajat, necesară plății salariului. Cu alte cuvinte, statul român sprijină angajatorii cu salariul minim pe economie, dar sigur că ne așteptăm ca pe lângă aceste fonduri să mai fie și alți bani, astfel încât salariile din România să fie atractive pentru absolvenți și să nu ne mai confruntăm cu ceea ce se întâmplă din păcate în ultimii ani — plecarea forței de muncă înalt calificate în afara granițelor României. M-am bucurat să constat că și firma Ford a început să acceseze aceste programe guvernamentale și sper din toată inima ca toți angajatorii să facă acest lucru, pentru că în afară de stagiari avem programe și pentru ucenici, iar suma totală este de 500 de milioane de euro, o sumă pe care sper să o folosim pe piața muncii”.

Claudiu Manda: “70 de ani de învăţământ universitar la Craiova, 70 de ani de învăţământ de calitate, ani în care au fost creaţi specialişti în diverse domenii, specialişti care au avut un rol decisiv în transformarea societăţii şi economiei româneşti. Sunt mândru că sunt absolvent al unei instituţii care nu s-a abătut niciodată de la misiunea asumată. În toţi aceşti ani, Universitatea din Craiova şi-a câştigat recunoaşterea şi prestigiul în peisajul învăţământului superior românesc. Anul viitor, vom celebra Centenarul Marii Uniri  şi Craiova, prin Universitate, va fi legată de capitalele Marii Unirii (Bucureşti, Alba-Iulia, Chişinău, Cernăuţi) printr-o „autostradă“ culturală simbolică, alături de Timişoara, Lugoj, Blaj, Arad, Sibiu, Iaşi, Constanţa, recunoscându-se astfel rolul istoric în pregătirea şi desfăşurarea actului de la 1 Decembrie 1918. Cultura a trecut de fiecare dată mai repede de barierele birocraţiei şi a construit mult mai repede drumuri şi punţi de legătură”.

Ion Prioteasa: “Deschiderea noului an de învățământ superior îmi oferă plăcutul prilej de a îndrepta cele mai bune gânduri către studenți și către întreg corpul profesoral, către toți cei care, prin eforturile depuse și prin rezultatele obținute, consolidează prestigiul național și extern al celui mai important centru universitar din sud-vestul țării. Pentru județul Dolj, educația – prin calitatea sa și reputația specialiștilor formați de-a lungul timpului – rămâne unul dintre principalii vectori de imagine și, în egală măsură, un factor crucial pentru viitoarea dezvoltare economică și socială a acestei zone, un element indispensabil în ecuația unei evoluții sănătoase și durabile. În această lumină, doresc să-i felicit atât pe cei care și-au asumat misiunea pregătirii studenților, cât și pe cei care asigură managementul universităților craiovene pentru modul în care au înțeles rolul decisiv al învățământului superior și răspund prin programe de pregătire flexibile, permanent adaptate realităților în continuă schimbare”.

Mihai Genoiu: “Astăzi se deschide o nouă filă în istoria învățământului superior, cu semnificații aparte pentru comunitatea academică din Craiova. Este anul în care prestigioasa instituție a Universității împlinește 70 de ani de la înființarea sa. Este o aniversare care ne oferă prilejul nouă, tuturor craiovenilor și autorităților locale, să omagiem marile personalități care au pus umărul la constituirea unei veritabile pepiniere de profesioniști ce au făcut cinste orașului nostru și au contribuit, de-a lungul timpului, la emanciparea și dezvoltarea sa. Diversificarea permanentă a ofertelor educaționale prezentate tinerilor de Universitatea din Craiova, profesionalismul comunității academice, importanța acordată cercetării și adaptarea la cele mai moderne metode de învățământ superior au creionat din instituția Universității cea mai importantă resursă de cunoaştere și de inovare din regiune. Iar toate acestea au făcut ca renumele Craiovei să fie și mai cunoscut în țară și în străinătate”.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*