Oltenia are monumente istorice unice în Europa: cum se poate dezvolta regiunea într-un pol turistic

Sursă foto: News.ro

Pentru cei mai mulți dintre noi regiunile turistice ale României sunt Transilvania și Dobrogea, însă frumusețea și potențialul turistic ale multor alte zone nu este atât de cunoscut. Oltenia este una dintre surprizele turistice frumoase ale României.

Regiunea formată din județele Olt, Dolj, Gorj, Vâlcea și Mehedinți a fost martoră a evenimentelor importante ce au creionat o bună parte din peisajul istoric pe care îl avem în prezent. Istoria și-a lăsat amprenta asupra locului, iar acum Oltenia ascunde multe monumente și obiective turistice unice în Europa. Cu toate acestea, pentru a putea să ne bucurăm în întregime de unicitatea locului, Oltenia are nevoie să evolueze pe plan turistic.

Printre cele mai importante monumente din Oltenia se numără Poarta Sărutului, Masa Tăcerii, Culele Oltenești și multe alte atracții mai puțin cunoscute, intrate într-un con de umbră.

Culele sunt monumente unice în Europa, iar cele din sud-vestul României pot transforma regiunea într-un adevărat pol turistic, ce poate aduce beneficii insestimabile comunității locale. Oltenia se bucură de o arhitectură – unicat, iar exponentul cel mai potrivit acestui tip este stilul Culelor. În trecut, în Oltenia, existau peste 50 de cule ale căror funcționalitate și înfățișare deveneau elementele centrale ale comunităților din care făceau parte. Grupul CEZ în România a lansat un program de recunoaștere a rolului istoric pe care culele le-au avut pentru dezvoltarea culturală și socială a comunităților de la nordul Dunării, în parteneriat cu cercetătorii de la Institutul Național al Patrimoniului. Proiectul “Cule în lumină“ prezintă ultimii martori ai acestui program arhitectural, atât de bogat reprezentat în vremurile de demult în provinciile istorice din sudul țării.

Culele, pe atât de spectaculoase, pot aduce un aflux de turiști în toată regiunea, însă pentru a dezvolta comunitatea, este nevoie de o infrastructură consolidată în jurul monumentelor. Locuri de de cazare, drumuri către cule și personal care să cunoască istoria și legendele locului.

Unul dintre exemplele fericite din această categorie este Cula Duca din Complexul Muzeal Măldărești, județul Vâlcea. Cula a fost construită în anul 1812 de Gheorghiță Măldărescu, fiul lui Gheorghe Măldărescu, ctitorul Culei Greceanu. Stucaturile au fost realizate în anul 1827. În anul 1907, cula a fost cumpărată de marele om de stat I.G.Duca. Încă de la momentul cumpărării de către I.G. Duca, acesta a dorit amenajarea culelor în scopuri muzeale. Pentru acestea, a cumpărat diverse obiecte populare, scoarțe, obiecte de mobilier, ceramică de Horezu pentru a agrementa interioarele lor.

Tot în aceeași zonă turistică se află și Cula Greceanu. Conform tradiției, la începutul secolului al XVII-lea cula era deja construită și aparținea căpitanului Tudor Maldăr, căsătorit cu fiica unui han tătar. Fiul lui Tudor Maldăr, marele paharnic Atanasie, a modificat cula în anul 1688. Forma actuală a culei datează din secolul al XVIII-lea, fiind refăcută în perioada 1780-1790. În secolul al XIX-lea, cula a trecut, prin zestre, în proprietatea familiei Greceanu. A fost restaurată în anul 1934 de ultimii săi proprietari: Nicolae și soția sa, pictorița Olga Greceanu. Trecută în proprietatea statului, a fost din nou restaurată în perioada 1966-1967 de Direcția Monumentelor Istorice și transformată în muzeu. În perioada recentă a fost retrocedată, reintrând în proprietate privată.

Multe dintre aceste cule se află în proximitate una de alta, deci un circuit al culelor este o idee bună pentru o excursie. Cea de-a treia culă care se oate vizita foarte ușor este Cula Bujoreanu, poziționată în cadrul Muzeul Satului Vâlcean, comuna Bujoreni, județul Vâlcea. Cula a fost construită la începutul secolului al XIX-lea, de boierul Preda Bujoreanu, care este și ctitorul Bisericii ”Adormirea Maicii Domnului” din Bujoreni, edificată în perioada 1811-1812. A fost restaurată de Direcția Monumentelor Istorice, transformată în spațiu muzeal în anii ’70 și integrată în Muzeul Satului Vâlcean, înființat în localitate.

Aceste monumente mai puțin cunoscute pot pune reginea Olteniei pe harta turistică  României și, de ce nu, în lista de preferințe a românilor pentru un city break în țară.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*