Parlamentul European a decis ca trecerea la ora de vară să nu mai fie obligatorie

Parlamentul European a votat în favoarea unei propuneri de renunțare la obligativitatea trecerii la ora de vară la nivelul Uniunii Europene, informează BBC, citată de Mediafax.
Potrivit acestei propuneri, fiecare stat membru al Uniunii Europene va avea dreptul să decidă până în 2021 dacă va păstra actualul sistem sau va renunța la schimbarea orei.Trecerea la ora de vară a fost introdusă în timpul Primului Război Mondial în scopul economisirii energiei.
Potrivit legislației comunitare actuale, toate cele 28 de state membre trec la ora de vară în ultima duminică din martie și înapoi la ora de iarnă în ultima duminică din octombrie.
Decizia Parlamentului European a fost luată cu 410 voturi pentru și 192 împotrivă. Votul nu este unul decisiv, dar această hotărâre va fi baza negocierilor cu statele membre pentru forma finală a legii.
Comisia Europeană a propus în luna septembrie încetarea trecerii la ora de vară după ce un sondaj realizat la nivel european a arătat că majoritatea cetățenilor Uniunii Europene ar fi de acord cu o astfel de măsură. La sondaj au răspuns 4,6 milioane de persoane, dintre care 84% s-au declarat în favoarea renunțării la modificarea orei. Sondajul a fost, însă, criticat, întrucât 70% dintre respondenți au fost cetățeni germani.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*