Plenul Camerei Deputaților a respins începerea urmăririi penale față de Victor Ponta (oficial)

Plenul Camerei Deputaților a aprobat marți hotărârea de respingere a începerii urmăririi penale față de premierul Victor Ponta cu 231 voturi “pentru” și 120 “împotrivă”.

“Vă rog frumos să nu votați politic astăzi. Să votați ca cetățeni, ca deputați, și vineri, la moțiunea de cenzură, să votați politic”, a declarat Victor Ponta, în plenul Camerei Deputaților.

Premierul le-a transmis deputaților că ei trebuie să decidă, prin vot, dacă decizii politice pot să fie cenzurate de către o altă putere constituțională.

“În primul rând, dumneavoastră trebuie să decideți dacă tot ceea ce ține de decizii politice pot să fie cenzurate de către o altă putere constituțională. În concret, numirea unui ministru se face așa cum știți — absolut toți membrii Camerei Deputaților, în baza unei propuneri a partidului pe care-l reprezintă, în cazul de față domnul Dan Șova, membru PSD, în baza deciziei coaliției, USL, și le mulțumesc colegilor liberali care au votat atunci decizia ca Dan Șova să fie ministru și au votat-o de mai multe ori — în baza votului Parlamentului, pe care l-ați dat dumneavoastră, și a decretelor emise de către președintele atunci în funcție, Traian Băsescu. Astăzi dumneavoastră trebuie să decideți dacă dumneavoastră, dacă o altă putere a statului sau un reprezentant al acesteia, un procuror de caz, poate să cenzureze, să tragă la răspundere penală pe cei care iau o asemenea decizie politică comună. Cred că este un lucru extrem de important pe care dumneavoastră îl decideți astăzi și eu cred că trebuie să rămână ca precedent foarte clar pentru echilibrul puterilor în stat”, a arătat Victor Ponta.

Totodată, premierul a adăugat că ”un Guvern al României este învestit și demis prin proceduri constituționale”.

“Procedura constituțională înseamnă simplu — votul dumneavoastră în urma alegerilor sau în urma unei moțiuni de cenzură. Eu am devenit prim-ministru și mulțumesc tuturor colegilor mei din USL, care atunci au votat o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Ungureanu. Nu printr-un dosar penal făcut lui Mihai-Răzvan Ungureanu, ci printr-o moțiune de cenzură. După care în Guvernul din decembrie 2012, în care a fost numit și domnul Șova, am fost numit prim-ministru prin votul Parlamentului. Cred că astăzi dumneavoastră trebuie să decideți dacă păstrăm acest sistem pentru viitor, pentru viitoare guverne — acela ca un guvern să fie numit și demis de către Parlament sau dacă un guvern este demis printr-un act al unui reprezentant al unei alte puteri. Lucrurile sunt foarte simple și foarte clare din punctul meu de vedere. Vă rog să vă pronunțați și să arătați că în egală măsură Parlamentul, Executivul sunt puteri constituționale, care pot și trebuie să-și exercite atribuțiile așa cum sunt prevăzute de Constituție și așa cum au fost învestite prin votul popular. Un vot popular care nu a legitimat o altă putere decât Parlamentul, Guvernul și Președintele”, a susținut Victor Ponta.

Premierul a făcut referire și la o decizie a CCR dată în cazul votului de la Senat referitor la Dan Șova.

“Înțeleg că ceea ce s-a contestat la Curte și Curtea a decis la Senat acum nu se mai vrea la Cameră. Vă rog frumos să adoptați o hotărâre ca să nu avem o contestație iarăși că nu ați adoptat o hotărâre. E un gen de șmecherie de Transalpina, ca să vă spun așa”, a arătat Ponta.

sursa: AGERPRES

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*