Ponta: Mă întâlnesc cu prim-miniștri când cred că e bine; Iohannis merge la Bruxelles ca surda la horă

“Problema e nu ce spune domnul Iohannis, problema e că nu face nimic. Dumneavoastră știți ce a făcut dânsul ieri la Bruxelles? Că restul colegilor prim-miniștri îmi spun de fiecare dată că domnul Iohannis merge la Bruxelles, știți cum zice românul … ca surda în horă merge acolo.

Tace din gură, se întoarce și tace din gură și atunci obligația mea ca șef al Guvernului este să am grijă ca politicile noastre comune în cele trei țări în ceea ce privește refugiații să fie eficiente și să fie și cunoscute pe plan european. Repet, solidaritate dar nu să-și facă ceilalți garduri și toate problemele să rămână în Bulgaria, Serbia și România.

Despre asta discutăm, restul, povestea cu mandatul … aici dacă n-ar fi de râs ar fi de plâns sau invers”, a spus Ponta înainte de ședința Biroului Permanent Național al PSD.

El a susținut că nu avea nevoie de mandat din partea șefului statului pentru a se întâlni cu omologii săi.

“Mandat să ce? Să mă întâlnesc cu ceilalți prim-miniștri? Păi ce, sunt viceprimar la Sibiu să-i cer mandat? Mă întâlnesc cu ceilalți prim-miniștri când cred eu că e bine, mai ales că mă întâlnesc pentru binele României.

Restul … cred că domnul Iohannis habar n-are ce am vorbit noi la Sofia și e păcat pentru că totuși e cetățean al României și ar trebui să se informeze înainte”, a adăugat Ponta.

El a explicat că la Sofia a discutat despre situația refugiaților și tendința unor state de a-și închide granițele.

“Există în acest moment o tendință pe plan eurpoean începută de Ungaria — dar care poate continua și în cazul Sloveniei, Croației, Austriei, Germaniei — de a-și închide granițele.

Și atunci datoria mea față de cetățenii României, ca prim-ministru, este să discut cu principalii noștri parteneri pe plan regional și anume Bulgaria și Serbia ca să avem o acțiune și o coordonare pe ceea ce este cea mai mare provocare în acest moment.

Guvernele Serbiei, Bulgariei, României — pe de o parte suntem solidari cu toate obligațiile noastre, participăm la efortul european, pe de altă parte, dacă ceilalți toți își închid granițele nu o să fim de acord ca toți refugiații să rămână în Serbia, Bulgaria și România. Ar fi incorect și ar fi și imposibil pentru cele trei țări”, a arătat premierul.

Întrebat despre relația dintre cele două palate — Palatul Cotroceni și Palatul Victoria—, Ponta a replicat: ”Palatele se înțeleg foarte bine”.

Președintele Klaus Iohannis a declarat duminică, la Arad, că premierul Victor Ponta nu s-a consultat cu el în privința reuniunii trilaterale de la Sofia, cu omologii săi din Bulgaria și Serbia, și că nu a avut mandat să angajeze România în vreun fel.

“Domnul prim-ministru nu s-a consultat cu mine, s-a plimbat până la Sofia, s-a întâlnit cu alți prim-miniștri, o chestiune care este interesantă ca preocupare de week-end.

Domnul Ponta nu a avut niciun mandat ca să angajeze România într-un fel. Aceste declarații pe care le-a făcut sunt total neangajante pentru mine”, a afirmat Iohannis, adăugând că după ce va reveni de la Bruxelles va discuta cu șeful Guvernului despre această problemă.

AGERPRES

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*