Principalele măsuri luate de guvernul Grindeanu si impactul lor!

Ordonanţa de urgenţă nr. 3/2017 din 6 ianuarie pentru modificarea şi completarea legii. 227/2015 privind Codul fiscal aduce un număr de 33 de modificări Codului fiscal. Am selectat pe cele care au cel mai mare impact:

1. Reducerea impozitării aduce microîntreprinderilor economii fiscale de 955 mil. lei, care merg în totalitate la acoperirea majorărilor salariului minim

Microîntreprinderile vor plăti taxe mai mici în 2017 cu aproximativ 955 mil. lei, ca urmare modificării cotelor de impunere, dar toată aceasta economie fiscală va fi reorientată, practic, spre majorarea salariilor angajaţilor, în urma creşterii salariului minim brut cu 16%, până la 1.450 de lei.

2. Eliminarea impozitului pe tranzacţiile imobiliare sub 450.000 de lei este bună pentru vânzător, dar nu va zgudui piaţa

Eliminarea impozitului de 3% pentru tranzacţiile imobiliare de sub 450.000 de lei sau 100.000 de euro nu ar aduce mari schimbări pe piaţa imobiliară, spun cele mai mari agenţii din domeniu. Pentru vânzător însă este o economie bună – 3.000 de euro la limita de sus de 100.000 de euro

„Eliminarea impozitului pe tranzacţiile încheiate de către persoane fizice nu va avea un impact semnificativ asupra pieţei rezidenţiale. Nu estimăm că această măsură va duce la scăderea automată a preţurilor cu procentul de impozit eliminat, însă este posibil să asistăm la o marjă de negociere mai ridicată. În acelaşi timp, măsura poate avea un impact pozitiv asupra pieţei, dacă luăm în calcul factorul psihologic – un potenţial vânzător va fi şi mai dispus să îşi vândă proprietatea, cel puţin o parte din suma obţinută urmând a fi introdusă în circuitul economic”, a spus Gabriel Voicu, director new homes în cadrul Coldwell Banker România.

 

3. 700 de firme de cercetare, scutite de impozitul pe profit timp de 10 ani

Firmele cu activităţi în sectorul cercetare-dezvoltare şi inovare vor fi scutite de la plata impozitului pe profit timp de zece ani, potrivit unei prevederi din ordonanţa de urgenţă publicată la finalul săptămânii trecute în Monitorul Oficial. Decizia se aplică atât firmelor existente care desfăşoară activităţi exclusiv în acest sector de activitate, cât şi firmelor nou-înfiinţate din acest sector, pentru o perioadă de zece ani.

Potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe, în 2015 şi-au depus bilanţul 700 de firme cu activităţi înregistrate cu codul CAEN „cercetare-dezvoltare”, iar acestea au plătit sub formă de impozit pe profit 24 de milioane de lei (5,4 milioane de euro). Astfel, în medie, o companie de cercetare-dezvoltare a plătit impozit pe profit în cuantum de 34.000 de lei în 2015 (cca 7.400 de euro), sumă pe care contribuabilii din acest sector o vor economisi în următorii zece ani, ca urmare a deciziei guvernului de a încuraja aceste businessuri.

 4. Creșterea salariului minim pe economie pentru 1.3 milioane de români va duce, spun analiștii, la o creștere a prețurilor, angajatorii fiind presați să își amortizeze noile cheltuieli

Roxana Popescu, consultant financiar: „Creşterea salariului minim de la 1 februarie pune presiune pe companii nu este exclus că debuşeul să fie regăsit într-o creştere generală preţurilor.”

 5. Stundentii vor benefia de burse mai mari și transport gratuit pe calea ferată. Aceste două măsuri vor avea un impact total de 185 milioane lei.

 

Autor: Laurentiu.S

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*