Pro sau împotriva folosirii animalelor la circ? Sondaj public

Din cele mai vechi timpuri, stăpânirea a intuit necesitatea asigurării distracțiilor pentru popor, adesea suprimat, cu scopul de a-l elibera de frustrările și tensiunile acumulate, pentru a putea exista un echilibru social. Exacerbarea sensului acestei metode a dat naștere sintagmei „poporul are nevoie de pâine și circ”. Astfel, pentru delectarea și relaxarea maselor de oameni erau organizate numere de dresaj, lupte în arene între gladiatori și animale, spectacole în coride. Numitorul comun al tuturor acestor mijloace de divertisment îl reprezintă utilizarea animalelor într-un mod agresiv, finalitatea confruntărilor dintre oameni și aceste animale fiind, de multe ori, uciderea celor din urmă. Și în zilele noastre, chiar dacă într-un mod care să nu lezeze integritatea fizică a necuvantoarelor, se folosesc animale în spectacole de circ care prezintă publicului diverse numere de dresaj.

Un eveniment recent, care, așa cum se întâmplă adesea în țara noastră, odată ivit produce repercusiuni și ridică probleme în multe domenii conexe, este reprezentat de incendiul izbucnit la o clădire a Circului Globus din București, din cauza unei improvizații la sistemul electric, soldându-se cu moartea a 11 animale. Acest accident nefericit a stârnit rapid reacții și a dus la polarizarea oamenilor în două tabere. Prima susține interzicerea spectacolelor în care sunt folosite animale, deoarece, susțin ei, este afectată demnitatea acestor animale, fiind supuse unei forme de sclavie. În această poziție a luat cuvântul însuși Președintele Federației pentru Protecția Animalelor și Mediului, Marius Marinescu, care a declarat că acest tip de reprezentații încalcă drepturile animalelor și influențează negativ percepția copiilor:

Folosirea animalelor în spectacole nu are un caracter educativ pentru copii. Cei mici înțeleg că pot chinui animalele pentru a se distra. În felul acesta, animalelor li se încalcă drepturile, iar percepția copiilor privind ființele vii este distorsionată

 

A două tabără susține că toate aceste spectacolele au scop educativ pentru copii, animalelor ne aducanduli-se atingere în vreun fel și mai aduc ca argument faptul că interzicerea lor ar duce la dispariția circului.

Am creat un sondaj de opinie pentru a afla părerea dumneavoastră și vă invităm de asemenea să vă expuneți punctul de vedere.

[poll id=”3″]

Autor:S.Laurentiu

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*