Profesorul Ștefan Buzărnescu, scrisoare deschisă către Ștefan Popa Popa’s, după ce a declarat că oltenii veniți în Banat sunt analfabeți și ciurucuri

Scrisoare deschisă către Maestrul Stefan Popa Popa’s—campion mondial en titre la caricatura…

Care susține că oltenii veniți în Banat sunt analfabeți și ciurucuri; moldovenii, așișderea….

Maestre,

Cu tot respectul pentru Excelența dvs.  artistică, recunoscută la nivel mondial, în calitate de simplu cetățean cu ascendență oltenească, Vă remit regretul meu pentru jignirile buruienoase la adresa oltenilor din Banat, pe care îi calificați ca ”analfabeți și ciurucuri ”! Este, desigur, impresia dvs. asupra mentalului nostru colectiv, iar impresia este o percepție parțial adecvată; așa este definită impresia în manualele de psihologie pe care unii dintre noi le-am studiat în profunzime…. Este dreptul dvs, la opinie ,după cum am și eu dreptul la o opinie despre caricatură, cu diferența că eu imi iau o marjă de rezervă, și spun, ca unul lipsit de talent la desen : din modeste mele  cunoștințe despre caricatură, am impresia că.… Eu, ca profesor și cercetător științific, nu pot avea certitudini[1]; toti cei care fac și cercetări științifice, nu au certitudini, ci doar pasiunea explorării pentru descoperirea adevărului.

Este dreptul dvs. de a alege între percepții personale , și între clișee, poncife sau sterotipuri…Fiecare dintre noi, avem frustrări pe diverse paliere ale persoanei noastre, dar și registre diferite de exteriorizare a lor ; diversitatea este frumoasă și o putem asuma ca sursă de evoluție și de coeziune socială. Exagerând diferențele pe componenta sterotipurilor etnice, regionale sau religioase,  putem amplifica riscul  unor fracturi sociale  cu efecte greu previzibile !

Dar, poate că este normal (!) , printre atâtea drepturi ale omului, să fie și dreptul omului de a se face de râs; dar nu este recomandabil să facem abuz de acest drept….

Lăsând problema mentalului colectiv, pe seama antropologiei culturale, a psihologiei și a sociologiei, Vă transmit regretul meu pentru că mă disociez, categoric, de calificativele deloc măgulitoare pentru  oltenii din care provin,  și Vă precizez că în Banat /Timișoara am ”ajuns ” în urma unei repartiții guvernamentale[2] după finalizatrea studiilor universitare, cu media 9.75; prin urmare, nu pot fi analfabet! Cât privește ipostaza de ”ciuruc”,  Vă spun că în perioada în care dvs. erați student la Politehnica timișoreană, am beneficiat de onoarea celebrului dvs. prim sponsor, Maestrul Dimitrie Jega, în cadrului serilor cultural-educative pe care le organizam în calitate de asistent universitar, de la care am învățat diplomația epigramistică prin care diferența de opinii se poate exprima civilizat, cu inteligență și cu deferență față de interlocutor, chiar (și) dacă acest interlocutor îți este adversar de idei..

După schimbarea de paradigmă ideologică din Decembrie 1989, am coordonat toate procedurile aferente activităților de management universitar pentru construcția instituțională și acreditarea Facultății de Sociologie și Psihologie, în calitate de prodecan, apoi de Decan în cele două mandate, legale, apoi am inițiat construirea și acreditarea Școlii Doctorale de Sociologie, și am predat funcționale, la cheie, aceste două instituții care sunt și astăzi funcționale… Deci, am construit instituțional în Banat, și Timișoara are aceste instituții care își datorează existența unor olteni[3]; nu      i-am văzut pe bănățeni întrecându-se, să-și etaleze acest gen de competențe, de construcție instituțională  ! Vă aduc aceste argumente nu pasional, adică din tradiționala făloșenie bănățenească , deoarece nu m-a contaminat, ci pentru a-mi preciza luciditatea disocierii de aprecierile dvs. total nedrepte pentru ceea ce dvs. numiți, paușal, olteni analfabeți și ciurucuri…Dacă mai adaug (numai) cele 23 de cărți, științifice, de autor, publicate,  cred că sunt suficiente pentru a demonstra că am trecut, cel puțin, testul alfabetizării! Mitologia cu analfabetismul  oltenilor nu mai are consistență și persuasiune, nici măcar în retorica antiromânismului…

Ca om care cochetează cu epigrama (membru UER) , folosesc prilejul pentru a le da o replică și celor care spun că oltenii au 24 de măsele :

Nu-i semn de-mburghezire, averea mea bucală,

Nici nu doresc ciolane, sau vreo dospită pâine;

Contemporani, vă spun, e zestrea naturală

Cu care termin, scurt, pe orice porc de câine !

Complexul de superioritate al bănățenilor ține de o filoxenie, cultivată istoric, de alte minorități  existente în acest multimilenar mediu intercultural în care sunteți cea  mai importantă personalitate culturală; sper că ați avut numai un regretabil puseu de bănățean , prin adopțiune, deoarece eu sunt convins că un artist celebru nu poate coborî până la a-și jigni compatrioții pe care cu mare onoare și excelență i-ați reprezentat pe toate continentele Planetei pe unde ați diseminat valorile românității și românismului. Vă asigur că noi, anonimii, Vă purtăm cea mai curată prețuire pentru că ați plasat (și dvs.) România în circuitul  mondial de valori.

Din această cauză, și Universitatea din Craiova, era tocmai pe punctul de finalizare a pregătirilor pentru a Vă conferi titlul de  Honoris Causa. Alfabetizații de Acolo… caricaturizați în asemenea hal… nu știu ce sentimente mai nutresc…

Eu , încă, mai cred că toate calificativele amintite mai sus, nu Vă aparțin , iar tabloul virtual al oltenilor, a fost singura caricatură nereușită din toată cariera dvs.

Să fiți binecunântați, Maestre ! Succes…

Ștefan  Buzărnescu

Un oltean incurabil

[1] Numai proștii au certitudini; i se atribuie  precizarea asta nemuritorului I.L.Caragiale

[2] și Dvs. ati beneficiat de așa ceva…

[3] Fostul Rector al Universității timișorene, prof.univ.dr. Ioan Talpoș, este din Calafat, deci cu ascendențe oltenești….

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*