Protecția civilă a craiovenilor în situații de urgență. Unde ne putem adăposti

În administrarea Consiliului local al municipiului Craiova sunt în funcţiune 203 adăposturi pentru protecția civilă, care pot adăposti un număr de 24.166 persoane, şi un punct de comandă pentru Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă.

Evacuarea populației din Craiova, în caz de război sau dezastru, este preconizată a se realiza pe două căi:

  • prin autoevacuare;
  • prin cele 115 autobuze, având 2.185 locuri pe scaune, puse la dispoziţie de către Regia Autonomă de Transport srl Craiova.

Pentru cazarea populației evacuate se au în vedere două locuri speciale:

  • în taberele din zona Aeroport Craiova şi de pe Stadionul Ion Oblemenco;
  • în unităţile de cazare turistică (hoteluri, pensiuni, hosteluri, moteluri, vile turistice etc) de pe teritoriul municipiului Craiova şi cel al judeţului Dolj.

Acțiunile de protecție civilă au ca suport, în caz de necesitate, următoarele resurse umane: 500 de salariați de la RAT, 132 de persoane de la Compania de Apă „Oltenia” Craiova, 154 de la S.C. „Salubritate Craiova” S.R.L., 54 de persoane de la R.A.A.P.F.L. Craiova. Personalul component al serviciilor publice voluntare pentru situaţii de urgenţă este format din 160 de persoane, iar personalul serviciilor private (în special firmele de pază), care poate fi folosit în astfel de cazuri, cuprinde 957 de persoane. În total, se poate miza pe mobilizarea specială a 1.957 de persoane pentru protejarea craiovenilor în situații de urgență. La acestea se adaugă și alte forțe umane, provenite din rândurile poliției, jandarmeriei, unităților militare etc., existente pe plan local.

În 9 ianuarie 2018 a fost semnat un contract de finanțare din fonduri europene, în valoare de peste 6,7 mil. euro, între Consiliul Județean Dolj, în calitate de lider, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Oltenia” și primăria Vratsa, din Bulgaria, pentru gestionarea în comun a situațiilor de urgență. Peste 3,7 mil. euro vor fi investite în construcția unei clădiri în apropierea Aeroportului Internațional Craiova și în înzestrarea unei noi unități pentru intervenții în situații de urgență.Sursa

Sursa: Protecţia civilă comunitară în situații de urgență (Dumitru Otovescu) în lucrarea Orașul Craiova/ Craiova City. Monografie/A monograph, publicată în anul 2018 la editurile Beladi-Sitech. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*