Protestele minerilor din Valea Jiului. O poveste despre salarii infime pentru un sacrificiu imens

Cum România este țara crizelor, o nouă criză a izbucnit de curând, mai precis în Valea Jiului, la Mina Lupeni, unde minerii au amenințat cu greva foamei din cauza salariilor restante, ale tichetelor de masă restante de mai bine de 10 luni, dar și din cauza condițiilor de lucru în care sunt nevoiți să își desfășoare activitatea. Nu doar că aerul inspirat de către aceștia în mină este toxic, însă și în urma terminării programului de lucru (care oricum este depășit de cele mai multe ori), când este momentul pentru a face un duș, este la fel de frig în duș ca și afară.

Aproximativ 60 de mineri s-au blocat în mină timp de 6 zile și au refuzat să iasă, începând greva foamei. Un miner cu vechime de cel puțin 20 de ani nu ia decât un salariu rușinos în contrast cu vechimea în muncă, în valoare de doar 2.700 de lei.

Actualul premier Cîțu nu susține minerii și contestă faptele lor, spunând clar că ,,nu își dorește să avem parte de o nouă mineriadă”, ceea ce denotă zero interes din partea guvernului în sprijinirea unor oameni care muncesc zi lumină în condiții severe și fără să fie plătiți la timp, ba, mai mult decât atât, sunt plătiți foarte prost. Dacă facem o paralelă, normală, de altfel, între salariile minerilor și salariile judecătorilor, de exemplu, constatăm o imbalanță imensă, care ne duce cu gândul la nedreptățile de nedescris ce au loc în România.

Putem să comparăm salariul unui miner cu 20 de ani vechime în valoare de 2.700 lei, precum am menționat mai sus, cu salariul unui judecător și chiar unui judecător pensionat, unde salariile/pensiile pot ajunge lejer la cifra colosală de 45.000, 50.000 lei în cazurile extreme. De altfel, nu e greșit să spunem că minimul unui salariu din acest domeniu este de cel puțin 20.000 lei. Prin comparație, aproape că nu ne vine a crede ceea ce observăm în societate, inechitatea și imbalanță salarială, cu atât mai mult transpuse în sarcinile deosebit de solicitante pe care le exercită angajații din domeniile menționate anterior.

După 6 zile, minerii și-au încheiat protestele și au ieșit la suprafață, după declarațiile Ministrului Muncii, care a enunțat că, în zilele de 25 și 26 februarie 2021, minierii își vor primi salariile, împreună cu tichetele restante. Chiar și dacă problema va fi rezolvată ulterior, trebuie să ne gândim serios la nedreptatea din țara în care trăim, de la supraviețiuire și restanțe salariale, la salarii umflate și nejustificate, unde efortul este considerabil mai mic față de meseriile grele și pe deasupra periculoase.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*