Psihologul Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca: Sfaturi psihologice în lupta cu coronavirusul

“Omenirea se confruntă astăzi cu o problemă practică majoră, și anume epidemia de coronavirus (COVID-19). Prin modul în care ne raportăm la această problemă practică, putem genera răspunsuri psihologice adaptative/funcționale sau dezadaptative/disfuncționale”, atrage atenția Daniel David, profesor de psihologie clinică și științe cognitive clinice la Universitatea Babeș-Bolyai și noul rector al aceleiași universități. Într-un text numit “Sfaturi psihologice în lupta împotriva epidemiei de coronavirius (COVID-19)”, reputatul psiholo explică cum să abordăm eficient problema practică a epidemiei.

Contactat de Edupedu.ro, psihologul a detaliat ce tip de discurs generează panică, anxietate, furie, agresivitate și stări de depresie, dar a subliniat că publicul trebuie să fie atent să-și selecteze informația “numai din surse credibile: autorități plus specialiști plus media de încredere. Mintea noastră atrage fake news-ul ca magnetul fierul“.

Răspunsurile psihologice funcționale pe care oamenii le au în fața unei astfel de epidemii și care ne ajută să ne adaptăm situației și să luăm măsuri pentru a ne proteja “sunt stările de îngrijorare – dar nu de panică și anxietate, stările de nemulțumire – dar nu de furie și agresivitate, stări de tristețe – dar nu stări depresive“, a declarat David, pentru Edupedu.ro.

Răspunsurile psihologice dezadaptative/disfuncționale “sunt stările de panică și anxietate, de furie și agresivitate și stările de depresie. Le generăm prin:

  • Gândire rigidă, de tipul: epidemia nu trebuia să se întâmple! Eu nu trebuia să fiu infectat!
  • Gândirea catastrofică, ce se exprimă astfel: e groaznic că s-a întâmplat acest lucru!
  • Lipsa de toleranță la frustrare: nu pot tolera că s-a întâmplat acest lucru!“, a explicat psihologul, pentru Edupedu.ro.

“Și adesea noi facem și evaluări globale negative, de tipul: viața e nedreaptă“, a continuat acesta.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*