Reabilitarea spațiilor de învățământ, un obiectiv primordial al rectorului Universității din Craiova, prof.univ.dr. Cezar Ionuț Spînu

În proiectul de candidatură, prof.univ.dr. Cezar Spînu, aflat la al doilea mandat de rector al Universității din Craiova, și-a asumat continuarea procesului de dezvoltare instituţională şi de modernizare intensivă a tuturor structurilor universităţii. În această direcție, au fost inițiate o serie de lucrări administrative de valoare istorică pentru instituția craioveană, care, în anul 2022, va împlini 75 de ani de la înființare. În contextul activităților actuale, un obiectiv important îl reprezintă reabilitarea spațiilor de învățământ, direcție în care s-au demarat deja șapte proiecte.

Prima dintre lucrările amintite vizează modernizarea corpurilor A(C8), B(C9), C(CI0) din complexul facultăților cu profil tehnic. Proiectul are în vedere un număr de 15 laboratoare, 4 săli seminar și 11 săli de curs. Acțiunile de reabilitare includ instalarea a două noi lifturi și adăugarea unui nou ascensor exterior, pe fațada de Vest. Pentru realizarea proiectului a fost solicitat un ajutor financiar nerambursabil de 29.980.580,00  (100%) lei (valoare cu TVA), acesta acoperind toate cheltuielile necesare.

Printr-un alt proiect de anvergură, conducerea universității își propune reabilitarea și modernizarea corpurilor D(C5-6), E(C4) și F(C11) și supraetajarea copului D(C5-6) din complexul facultăților cu profil tehnic, proiect pentru care a fost solicitat un ajutor financiar nerambursabil de 29,967,018.19  (99,90%) lei.

Odată cu aceste proiecte, asumate de noua echipă manageriale, sunt continuate demersurile de modernizare și afirmare a Universității craiovene începute de rectorul Cezar Ionuţ Spînu în perioada 2016-2020. Pe parcursul primului său mandat, Universitatea a cunoscut o evoluție remarcabilă a situației financiare, fiind, totodată, și cea mai prolifică perioadă din punct de vedere al realizărilor științifice. Recent, urmare a demersurilor sale, Universitatea din Craiova a intrat în Consorţiul universităţilor europene UNIVERS, alături de alte şapte universităţi din Polonia, Germania, Spania, Franţa, Lituania şi Bulgaria. Acordul a fost semnat pe 3 februarie 2020, la Bruxelles.

Menționăm că, în România, istoria învăţământului superior începe din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, când domnitorul Alexandru Ioan Cuza semnează decretul de înfiinţare a Universităţii din Iaşi, în 1860, urmată de cea din Bucureşti. Ulterior se constituie Universitatea din Cluj, Universitatea din Timișoara, iar în 1947 Universitatea din Craiova, fiind a cincea universitate din România în ordine istorică. În prezent, în cele 12 facultăți ale Universității din Craiova se pregătesc circa 18 mii de studenți, masteranzi și doctoranzi.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*