România a fost educată! EDITORIAL (Prof.dr. Mariana Pădureanu)

Da, Romania a fost educata dar au prostit-o unii si altii cu promisiuni desarte de crestere si dezvoltare. Au amagit-o ca daca adera la entitati superioare o sa-I fie mai bine, au bagat-o in fel de fel de proiecte si au zapacit-o de cap astfel incat in loc sa se dezvolte a ajuns de rasul lumii. A inregistrat rezultate dezastruoase la celebrele teste Pisa si a demonstrat ca nu mai poate gandi singura, ca s-a obisnuit sa I se dea sablonul si grila unde sa incercuiasca rezultatul pe care il considera ea corect. Cu cat face mai multe scoli, cu atat considera ca alege varianta corecta, dar nu, cu atat e mai repetenta. Da, sa nu va surprinda, pe cei care nu aveti legatura cu invatamantul, dar asa se practica, copiii primesc fise peste fise de incercuit, de completat spatiile goale, de adaugat litere si cuvinte, practic nu mai sunt lasati sa gandeasca liberi si sa creeze liberi continut si sa il dezvolte. Invata cuvinte al caror sens nu il cunosc si le folosesc doar pentru ca face parte din textul dat.

Noroc ca au aparut mobilitatile, mergem in Finlanda pentru ca e la moda invatamantul de acolo si venim cu dorinta de a revolutiona intregul sistem de educatie din Romania, uitam de fapt ca avem alt specific, ca n-avem copii ca cei pe care ii au ei, resurse ca ale lor si buget la educatie ca al lor, macar ca al lor, ca stim bine, Finlanda e o tara mai mica decat a noastra.

Sustinem ca sistemul de educatie e depasit si are nevoie de reformare, dar asta s-a intamplat de aproximativ 30 de ori in ultimii 30 de ani, pentru ca acesta este numarul aproximativ al ministrilor care au fost pe la educatie. Fiecare a venit cu idei inovatoare de a reforma invatamantul romanesc. Ce s-a intamplat cu ele?! Pai vedem bine ce s-a intamplat, avem rezultate din ce in ce mai slabe si copiii care dupa ce termina un liceu sau chiar o facultate nu stiu sa faca nimic, dar asta nu ne ingrijoreaza, pentru ca imediat se mai inscriu la un master, dupa mai fac o facultate si tot asa. Multi tineri esueaza in a intra pe piata muncii imediat dupa terminarea studiilor din lipsa competentelor care nu le sunt formate in timpul scolii, iar pe de alta parte fix asta le cer angajatorii.

Auzim adesea vorbindu-se de Comisia Europeana care ne analizeaza si ne tot analizeaza. Firesc au o analiza si in ceea ce priveste educatia din Romania, acestia ne-au precizat in repetate randuri ca aplicam un curriculum depasit, stam cel mai prost la ceea ce priveste stabilirea competentelor de baza, accesul la o educatie de calitate este scazut in special pentru elevii din mediul rural care, desi vitregiti de lipsa calitatii merg la scoala si unii dintre ei chiar reusesc sa aiba rezultate remarcabile, dar sunt putini acestia, mult prea putini, rata de abandon scolar e crescuta si multe altele.

Firesc ca apare intrebarea: Ce e de facut?! Cred ca asteptam prea mult si facem prea putin, oamenii nu mai intra in invatamant din vocatie, desi examenul de titularizare este unul destul de dificil, foarte multi nici nu-si doresc sa fie titulari, vad meseria de profesor ca pe ceva temporar doar pentru ca nu si-au gasit ceva mai bun in domeniul in care au terminat facultatea. Da, asta este invatamantul actual o alternativa pana gasim ceva mai bun. E greu sa faci reforma daca nu motivezi oamenii sa isi doreasca aceasta meserie nobila, daca nu ii motivezi sa ramana si daca nu ii motivezi sa isi descopere vocatia, dar ne intoarcem la lipsa de competente care nu le-au fost formate in timpul scolarizarii. E un cerc vicios.

In actuala Romanie educata, doar prostii mai respecta regulile. Nu respecta regulile pentru ca cineva vrea sa profite de tine! Sa te ia drept fraierul clasei!  Cineva care abia asteapta sa gresesti! Cam asta e mentalitatea in care a crescut si creste poporul roman.

Romaniei actuale nu-I lipsesc doar cei 7 ani de acasa, ci vreo 50 pe care ii invocam cand spunem adesea ca suntem cu 50 de ani in urma fata de alte tari

Si totul s-ar putea recupera foarte usor daca ar fi… educatie!

Prof. dr. Mariana Pădureanu

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*