România obține supremația în topul celor mai profitabile sisteme bancare din Europa. Care este rentabilitatea capitalurilor în sistemul bancar local și cum arată acestea în alte state.

Ghiseu - Banca

Băncile românești au obținut performanța de a urca pe primul loc în topul celor mai profitabile din Europa, rata rentabilității capitalurilor (ROE) situându-se la 15,6% la finalul T1 acest an, de două ori peste media europeană, potrivit statisticilor Autorității Bancare Europene (EBA).

Sistemul bancar românesc se situa pe locul doi în topul european al profitabilității la finalul anului trecut, după cel maghiar, conform Zf.

Deși a urcat pe prima poziție în top, se observă o ușoară scădere a rentabilității în primele trei luni, în condițiile în care la finalul lui 2016 nivelul ROE ajungea la 15,7%. Băncile din România sunt urmate în clasamentul rentabilității la nivel europenean de cele din Cehia cu un nivel al ROE de 15,5% și de cele din Letonia cu un nivel al ROE de 14,5%.

Clasarea sistemului bancar din România în topul celor mai profitabile din Europa vine în contextul în care la capitolul neperformanță băncile locale se situează în prima parte a topului. La finalul lunii martie a acestui an, rata creditelor neperformante (NPL-uri) din sistemul bancar românesc ajungea la 9,9%, aproape dublu față de media la nivelul UE.

Băncile din România au înregistrat un profit agregat record de 1,2 mil. lei în intervalul ianuarie-martie al acestui an, după ce anul trecut au închis cu un plus de 4,3 mil. lei. Dacă și în următoarele trimestre băncile vor obține profituri comparabile cu cel din T1, anul 2017 ar putea aduce un câștig record la nivelul sistemului bancar.

Profitabilitatea este extrem de concentrată la vârf, în condițiile în care câștigurile primelor trei bănci după active – BCR, Banca Transilvania și BRD SocGen – au reprezentat aproximativ două treimi din câștigul total realizat la nivelul sistemului bancar.

 

Sursa

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*