Salariile și pensiile din România, printre cele mai mici din Uniunea Europeană

În România se poartă discuţii aprinse, de peste 20 de ani, cu privire la gravele inechităţi generate de numeroasele reglementări existente în stabilirea pensiilor. Este cert că pensiile în România sunt mici. Pe de altă parte, nivelul contribuțiilor angajaților români este foarte ridicat, potrivit Eurostat. Care este atunci cauza? Pe scurt, situația este datorată numărului foarte mare de pensionari din țară noastră, raportat la persoanele active plătitoare de contribuții.

Sursa: Eurostat (2018)

Salariile şi pensiile românilor au crescut în ultimii ani, dar suntem în continuare la coada Europei în privinţa veniturilor. Salariul minim pe economie aproape s-a dublat în șase ani. A crescut şi salariul mediu net, iar pensia medie a crescut și ea. Cu toate acestea, România înregistrează, după Bulgaria, cele mai mici valori din Uniunea Europeană în ceea ce privește salariul mediu (787 € în 2018) și pensia medie (254€ în 2018), mult sub media europeană (1.644€). Cea mai mare valoare a salariului mediu se înregistrează în Danemarca (5.191€), iar a pensiei medii în Luxemburg (3.666€).

În consecință, diferenţa faţă de vestul Europei este în continuare semnificativă. O treime din populaţie are lipsuri materiale severe, iar unul din cinci români trăieşte în sărăcie. Mai mult, în timp ce mulţi abia îşi duc traiul de pe o zi pe alta, trăind dintr-o pensie minimă de doar 704 lei, există câţiva care „şi-au tras partea leului” şi câştigă lunar, din salariu sau pensie, zeci de mii de lei. La finalul lunii iulie 2019, existau 3.814 beneficiari de pensii de serviciu, valoarea medie a pensiei fiind, în cazul acestei categorii de beneficiari, de 18.315 lei, potrivit datelor furnizate de Casa Națională de Pensii.

Inechitățile sistemului de pensii se resimt atât prin comparație cu celelalte state membre ale Uniunii Europene, cât și pe plan intern, prin discrepanțele majore dintre categoriile de pensionari.  

Mai multe categorii de pensii speciale ar urma să fie eliminate anul acesta, între care cele ale senatorilor, deputaților si funcționarilor publici parlamentari, ale judecătorilor și procurorilor, ale personalului auxiliar al instanțelor și parchetelor, ale polițiștilor, diplomaților, aviatorilor și ale judecătorilor Curții Constituționale. De asemenea, potrivit noilor reglementări, care ar trebui să intre în vigoare din luna septembrie, românii vor beneficia de o creștere cu 40% a punctului de pensie, măsură care ar avea drept consecință diminuarea inechităților și asigurarea unor condiții de trai decente pentru toți pensionarii.

Adoptarea unor politici pragmatice și ancorate în realitate, precum eliminarea pensiilor speciale și majorarea punctului de pensie, reprezintă o necesitate urgentă, în contextul unui sistem de protecție socială precar, inechitabil și incapabil să asigure un nivel de trai decent beneficiarilor.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*