Sărbătoarea Bobotezei la Mănăstirea «Sfânta Treime» de la Strâmba-Jiu, Gorj

De ziua Sărbătorii Bobotezei, Mănăstirea «Sfânta Treime» de la Strâmba-Jiu a îmbrăcat haine de aleasă şi binecuvântată sărbătoare împărătească, la care au participat peste 250 de credincioşi veniţi din localitate şi din judeţul Gorj.

“Biserica sfinţeşte astăzi apele”

După oficierea Sfintei Liturghii, a fost săvârşit ritualul cultic al sfinţirii apei de către Preacuviosul Părinte Irineu, slujitor destoinic de altar al sfintei mănăstiri, ajutat de obştea de maici slujitoare şi truditoare ale sfântului lăcaş, în frunte cu Maica Stareţă Marina Gligor, Stavrofora, care şi-a exprimat bucuria pentru prezenţa numeroşilor credincioşi veniţi la sărbătoare.

“Biserica e veche de când e lumea, de peste două mii de ani”

În cuvântul adresat credincioşilor, Preacuviosul Părinte Irineu le-a mulţumit celor care s-au ostenit a fi prezenţi la sărbătoarea de la sfânta mănăstire şi a început prin a spune că apele s-au sfinţit, prin arătarea Duhului Sfânt la Iordan, de aceea, trebuie să fim cu mare grijă, fiecare dintre noi, deoarece: “Biserica sfinţeşte astăzi apele, iar dacă venim azi la sfânta mănăstire, apa sfinţită să n-o punem într-un colţ ca s-o dăm uitării. Să fie cu luare aminte ceea ce spun acum, a precizat Preacuvioşia sa, nu aveţi voie să spălaţi rufe că spurcaţi apele şi apoi să aruncaţi apa, chiar dacă zic unii că maşina de spălat n-are suflet şi nu păcătuieşte! Respectul faţă de apa sfinţită nu se mai respectă în zilele noastre, să-mi fie cu iertare, pentru că nu se mai respectă nici tradiţiile bisericii noastre, Sunt lucruri pe care nu le spun de la mine, sunt adevăruri ale bisericii. De multe ori, nu mai respectăm biserica şi nici nu vrem să mai ştim că biserica e de când lumea, că n-a «răsărit» biserica după revoluţie sau după al doilea război mondial! Biserica e veche de când e lumea, de peste două mii de ani, şi atunci, de ce s-o modificăm noi, pentru că la judecată, când ne vom duce, nu ne întreabă Hristos, Cel Care azi S-a botezat în Iordan, dacă am fost la mănăstire sau la vreo slujbă, pentru că aceasta e judecata lumii noastre trecătoare. Să ştiţi, dragi credincioşi, că judecata cea adevărată este la Mântuitorul Hristos! Din păcate, sunt oameni care vin la biserică numai de trei ori în viaţa lor: când se botează, când se cunună şi a treia oară, când îl duce popa la mormânt! Să nu trecem cu vederea ceea ce ne învaţă Sfânta Scriptură, pentru că odată şi odată, vom da răspuns de toate acestea în faţa Lui Dumnezeu, iar atunci va fi prea târziu ca să mai strigăm după ajutor”, a încheiat Preacuviosul Părinte Irineu, ca un bun sfătuitor de obşte!

Profesor, Vasile GOGONEA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*