SARS -CoV -2- inamicul mortal al lumii moderne

Societatea actuală, lumea secolului XXI, are de înfruntat, la nivel mondial, un inamic nevăzut și foarte periculos care a schimbat mersul societății și a impus o serie de restricții considerate, în anumite domenii, pur și simplu devastatoare.

Limitarea accesului în instituțiile publice, raportarea neadecvată și sub presiune a sistemelor medicale, educaționale, sociale, politice, culturale a dus la un blocaj dezolant și înspăimântător.

Din fericire, omul, ființă inteligentă înzestrată cu capacități intelectuale superioare, a găsit variante de adaptare prin valorificarea potențialului personal dobândit până la momentul pandemiei generale. Valorificându-și competențele dobândite într-un sistem de educație care pune accentul pe construirea unui individ cu o personalitate autonomă și creativă, integrală, liberă și armonioasă, educatorul s-a pliat pe situația dată nelăsând sectorul educațional în colaps și a apelat la cursurile de formare pentru predarea online, activitate pe care a și desfășurat-o asigurând astfel dreptul la educație.

La fel s-au adaptat și celelalte ramuri ale societății actuale cu precădere sistemul sanitar, dar și ce-l al protecției sociale.

Vorbim despre pandemie în contextul secolului XXI, mai exact despre Coronavirusul Sindromului Respirator Acut Sever 2, abreviat SARS -CoV -2, cunoscut inițial sub numele de coronavirusul din Wuhan.

Primele cazuri suspecte au fost notificate de către Organizația Mondială a Sănătății pe 31 decembrie 2019, la doar peste trei săptămâni de la apariția primelor cazuri simptomatice pe 8 decembrie 2019. Simptomele raportate includ: febră, oboseală, tuse uscată, dificultăți de respirație și detresă respiratorie. La majoritatea celor internați semnele vitale au fost stabile la admitere, iar pacienții au prezentat leucopenei și limfopenie.

Cel mai grav aspect al acestui inamic este faptul că el se transmite pe toate căile de la om la om, neputând fi izolat și nici combătut. Cercetătorii, în domeniul medical, au început lupta cu acest virus nemilos considerând ca prim element vital, purtarea măștii de protecție . Mai apoi s-a limitat contactul între persoane impunând  restricții la nivelul grupurilor din toate domeniile.

Pornind de la sănătate, ținem să aducem în vedere faptul că două proverbe latinești extrem de importante reglementează esențialul existenței ființei umane: “Nihil sine Deo” și “Men sana in corpore sano”. Dacă primul dintre ele poate fi ușor ignorat, deși este adevărul suprem, cel de-al doilea atrage atenția asupra faptului că mintea sănătoasă poate fi doar într-un corp sănătos.

Obținerea unui tonus pozitiv pornește, după cum se știe, de la impulsuri pozitive ale creierului, iar acestea nu pot fi obținute decât printr-o dezvoltarea armonioasă ce ține cont, mai întâi, de alimentația sănătoasă și apoi de efectuarea regulată a activităților sportive, fie ele individuale sau de performanță.

Se consideră că o minte sănătoasă poate discerne între bine și rău, alegând, în mod normal, binele sau răul cel mai puțin agresiv, în vederea menținerii echilibrului fizic, psihic, social. În prezent, o alegere importantă este cea a acțiunii în sensul protecției împotriva acestui virus foarte invaziv, care a suferit diverse mutații și se presupune că va dezvolta și altele. Așadar, într-o societate modernă, capabilă de inovație în cel mai scurt timp, putem și trebuie să beneficiem de cercetările științifice și de soluțiile găsite prin acestea. Apariția vaccinului este o soluție salvatoare și trebuie să ne încredem în specialiști pentru a depăși această situație de criză.

Drd. Cîrstea Mariana

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*