Școala Doctorală de Sociologie, Universitatea din Craiova – Retrospectivă după 12 ani de la înființare

În perioada 09-10.07.2021, a avut loc vizita de evaluare a Școlii Doctorale de Sociologie a Universității din Craiova de către o comisie a Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS). Cu acest prilej, a fost organizată o întâlnire în sistem mixt (fizic și online) cu studenții și absolvenții programului doctoral de Sociologie. Discuțiile au fost moderate de dl. prof.univ.dr. Dumitru Batâr de la Universitatea din Sibiu, evaluator ARACIS.

Doctoratul în Sociologie la Universitatea din Craiova are o istorie demnă de menționat. Dreptul de conducere la doctorat a fost solicitat, inițial, de către prof. univ. dr. Dumitru Otovescu şi obținut, în anul 2003, la Școala Doctorală de Sociologie a Facultății de Sociologie și Asistență Socială a Universității din București. Din 2003 și până în anul 2009, prof. D. Otovescu și-a desfășurat activitatea de conducere doctorală la Universitatea din București, după care aceasta a continuat la Universitatea din Craiova, unde se desfășoară şi în prezent. Aici i s-au alăturat, în etape diferite, alți cinci conducători de doctorat, anume prof.univ.dr. Adrian Gorun, președintele Senatului Universității ”Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu, prof.univ.dr.habil. Maria Constantinescu, de la Universitatea din Pitești, prof.univ.dr. Claudiu Coman, de la Universitatea din Brașov, conf.univ.dr.habil. Adrian Otovescu, de la Universitatea din Craiova și prof.univ.dr.habil. Felicia Andrioni, de la Universitatea din Petroșani.

Studiile doctorale se derulează pe parcursul a 3 ani și implică promovarea unor examene de specialitate, susținerea unor rapoarte de cercetare științifică, a unor comunicări științifice în țară și în străinătate, publicarea de articole în reviste de profil și, în final, susținerea publică a tezei de doctorat.

Toate tezele de doctorat susținute în ultimii 5 ani au fost concepute pe baza efectuării unor cercetări sociologice de teren, atât în România, cât și în străinătate. Așa, de exemplu, au fost investigate comunitățile de români din Spania, Franța, Anglia, Germania, Belgia, S.U.A., Olanda, Canada și Austria, realizându-se veritabile lucrări monografice, majoritatea fiind publicate, după susținere, la edituri de prestigiu.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*