Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a vizitat Brigada Multinaţională din Craiova

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, preşedintele României, Klaus Iohannis, ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, și șeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, au efectuat luni o vizită de informare la sediul Brigăzii Multinaționale NATO Sud-Est (MN BDE) din Craiova.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, i-a felicitat pe militarii Brigăzii Multinaționale din Craiova pentru contribuția la menținerea securității națiunilor, afirmând că mesajul pe care aceștia îl transmit este acela că NATO este puternică și unită.

“Este o onoare să fiu azi cu voi, pentru că este o oportunitate să vă mulţumesc pentru tot ce faceţi şi pentru modul implicat în care acţionaţi în cadrul NATO. Lucrăm împreună pentru a apăra graniţa de est a Alianţei. Vă mulţumesc pentru tot ceea ce faceţi. Transmiteţi un mesaj foarte clar: NATO este aici, NATO este puternică, NATO este unită. Vreau să vă amintesc că faceţi parte dintr-un efort mult mai larg”, le-a spus Stoltenberg militarilor Brigăzii Multinaționale din Craiova.

Acesta a subliniat că din 2014, NATO a implementat cea mai mare întărire a apărării colective de la sfârșitul Războiului Rece, triplând mărimea Forţei de Reacţie,  ajungând la 5.000 de militari, cu capacitate de intervenţie în câteva zile. 

 

“Sunt deosebit de încântat să pot vizita și brigada noastră din Craiova. Sunt recunoscător României pentru contribuția sa la securitatea colectivă a Alianței și pentru sprijinul acordat altor state, în calitate de națiune gazdă. Contribuiți la pregătirea forțelor din numeroase țări și ați crescut capacitatea acestora de a lucra împreună și de a răspunde prompt atunci când este nevoie. Această unitate este sub comandă românească. Am avut ocazia să văd personal nivelul de pregătire al soldaților români prezenți în teatrele de operații din Afganistan și Kosovo. Scorpionii Roșii au fost printre primele unități NATO care au servit în Afganistan, încă din anul 2002. Dar multe alte state au, de asemenea, trupe dislocate aici. Zece state ale Alianței s-au angajat să contribuie cu personal în cadrul comandamentului acestei brigăzi. Polonia a dislocat o companie și Portugalia, Bulgaria, Italia și Germania vor contribui de asemenea”, a subliniat secretarul general al NATO.

Acesta le-a spus militarilor din Craiova, că NATO, care este o alianță transatlantică care are ca scop menținerea păcii și securității, are cei mai buni și mai hotărâți militari, bărbați și femei, iar la final i-a felicit pentru curaj și pentru profesionalism.

Până în acest moment, din Brigada Multinaţională din Craiova, fac parte militari din Canada, Spania, Portugalia, Polonia şi România.

La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a amintit de inaugurarea sediului Unităţii NATO pentru Integrarea Forţelor la Bucureşti, ca prim comandament al Alianţei Nord-Atlantice înfiinţat pe teritoriul naţional în contextul implementării Planului de Reacţie Rapidă al NATO, aprobat în anul 2014 la Summitul din Ţara Galilor, precum şi înfiinţarea şi activarea Comandamentului de Divizie Sud-Est din Bucureşti, din 2015, iar un an mai târziu, inaugurarea facilităţii antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu.

“Am trecut în revistă aceste evoluţii pentru a evidenţia caracterul dinamic şi concret al prezenţei NATO în ţara noastră, subsumată deciziilor de adaptare a Alianţei Nord-Atlantice la un mediu de securitate complex. De altfel, Brigada Multinaţională Sud-Est s-a înfiinţat tocmai ca răspuns la acest mediu de insecuritate şi instabilitate în proximitatea NATO. Spaţiul euroatlantic continuă să se confrunte cu o serie de provocări generate de actori statali şi non-statali, de forţe militare convenţionale şi entităţi teroriste”, a declarat Iohannis, adăugând că amenintările cibernetice şi cele hibride duc la incertitudinea securităţii.

Şeful statului a evidenţiat faptul că România găzduieşte Comandamentul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est, ceea ce, spune el, arată preocupare şi implicare din partea ţării noastre pentru creşterea nivelului de securitate în România şi în întreaga regiune a Mării Negre. “Pentru noi, rolul de furnizor de securitate şi stabilitate pe care ni l-am asumat este un obiectiv pe care, odată realizat, ne propunem să îl consolidăm şi să îl adaptăm evoluţiilor regionale şi globale. Această nouă structură aliată de pe teritoriul naţional reprezintă rezultatul efortului conjugat al României, al aliaţilor şi al NATO, ca organizaţie”, a adăugat Iohannis.

El a mai spus că NATO înseamnă solidaritate şi unitate, principii respectate de statele membre. “Mă bucur că, în timpul relativ scurt care a trecut de la adoptarea deciziei de constituire a acestei structuri NATO în România, s-au înregistrat progrese importante, apreciate ca atare la nivel Aliat. Am încredere că ne vom respecta în continuare angajamentele asumate în această privinţă, astfel încât, la sfârşitul anului viitor, să realizăm capacitatea totală a Comandamentului Brigăzii Multinaţionale Sud-Est. (…) Suntem şi vom rămâne parte a efortului NATO de îmbunătăţire a securităţii regionale şi globale printr-o abordare multidirecţională”, a spus Iohannis.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat pentru prima dată în iulie 2016, la începutul unui summit NATO de două zile de la Varșovia, că NATO va transforma o brigadă a Armatei României într-una multinațională pentru a spori prezența Alianței în Europa de Sud-Est.

În data de 27 septembrie 2016, după reuniunea Consiliului Suprem de Apărare a Țării, președintele Klaus Iohannis a anunțat că Brigada 2 Infanterie “Rovine” din Craiova va fi brigada-cadru a acestei formațiuni multinaționale.

Brigada multinațională NATO, cu sediul central localizat în Craiova, a declarat Capacitatea Inițială (CI) în luna aprilie a acestui an, având cel puțin nouă aliați interesați de aderarea la ea.

La data de 30 aprilie 2017, din ordinul ministrului apărării naționale, a avut loc transformarea Brigăzii 2 Infanterie ‘Rovine’ în Comandamentul Brigăzii Multinaționale Sud-Est (HQ MN BDE-SE).

În 15 iulie, a avut loc ceremonia de activare a comandamentului, eveniment care a reprezentat integrarea oficială a HQ MN BDE-SE în Structura de Forțe NATO (NFS) pe baza implementării Planului de Acțiune pentru Ridicarea Capacității de Reacție a Alianței, stabilit în cadrul Summitului NATO de la Varșovia din anul 2016.

De asemenea, de la MN BDE SE, o baterie de apărare aeriană face parte din îmbunătățirea prezenței consolidate din Polonia, condusă de un grup de luptă din SUA.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*