SECRETELE clătitelor pufoase. Descoperă aici!

Aluatul de clătite poate fi personalizat în funcţie de utilizare: cu rom, cu Grand Marnier, cu calvados, cu vanilie, cu scorţişoară, cu cacao…
Poate fi însoţit de o garnitură, cu condiţia ca aceasta să fie foarte fină: coajă rasă de citrice, brunoise de fructe, fructe uscate tăiate fin.
Dacă tigaia nu este destul de caldă, clătitele nu se prăjesc suficient, rămân albe şi sunt greu de mânuit. Dacă este prea încinsă, aluatul se coagulează şi nu se poate manevra. Este, deci, obligatoriu să controlaţi perfect intensitatea căldurii.

Aluat rapid
Dacă nu aveţi decât foarte puţin timp, puneţi toate ingredientele într-un vas destul de adânc şi mixaţi-le. Tehnica este rapidă şi simplă, dar are tendinţa să întărească mai mult aluatul; trebuie prevăzut un timp de odihnă mai lung. Berea şi cidrul pot face aluatul mai uşor şi mai pufos; în acest caz, aveţi grijă să puneţi mai puţin lapte.
Cum se prepară
1. Amestecaţi ouăle cu făina. Spargeţi într- un castron 6 ouă şi bateţi-le cu 6 g de sare fină şi 50 g de zahăr tos. Într-un alt vas puneţi 500 g de făină în formă de movilă, apoi faceţi în mijloc o adâncitură în care adăugaţi ouăle. Amestecaţi-le cu făina.
2. Încorporaţi treptat laptele. Adăugaţi 500 ml de lapte, pe măsură ce făina îl înghite, şi amestecaţi cu telul fără să bruscaţi aluatul, ca să nu devină prea consistent.
3. Terminaţi aluatul. Încorporaţi 50 g de unt brun, călduţ, apoi adăugaţi încă 500 ml de lapte. Când aluatul este gata, strecuraţi- l printr-o strecurătoare fină şi lăsaţi- l să se odihnească măcar 30 de minute la frigider.
4. Turnaţi aluatul în tigaie. Turnaţi un polonic mic de aluat de clătite într- o tigaie unsă cu unt, caldă, şi cu o mişcare de rotaţie rapidă repartizaţi uniform aluatul pe fundul tigăii, înainte să se coaguleze. Când s-a făcut pe o parte, întoarceţi clătita şi prăjiţi şi cealaltă parte.
5. Suprapuneţi clătitele. Aşezaţi fiecare clătită nouă peste precedenta, pe un platou pe care îl acoperiţi cu o farfurie. Astfel se răcesc mai încet şi umiditatea le menţine moi. De asemenea, puteţi pune farfuria în sistemul bain-marie, ca să rămână calde toate clătitele.
În plus

Folosirea untului brun dezvoltă un gust suplimentar, dar trebuie lăsat să se răcească puţin înainte de a-l încorpora în aluat. Mai mult, trebuie pus în timp ce amestecaţi, pentru că astfel nu se va întări şi nu se vor ridica bucăţi la suprafaţa aluatului.

Ca să prăjiţi clătite, dacă nu folosiţi un vas antiaderent, adăugaţi puţin ulei sau altă materie grasă şi încălziţi tigaia înainte de a pune aluatul.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*