Sfântă Liturghie arhierească la Biserica „Sfânta Treime” din Craiova

      A devenit o tradiţie a ultimilor ani ca în Duminica după Botezul Domnului, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, să săvârşească Sfânta Liturghie la Paraclisul mitropolitan „Sfânta Treime” din Craiova. Astfel, şi în Duminica după Botezul Domnului a Anului Mântuirii 2018, care a coincis cu praznicul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul,  Mitropolitul Olteniei a fost prezent la ctitoria familiei domnitorului Barbu Ştirbei din inima Cetăţii Băniei, unde a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Duminică, 7 ianuarie, după sărbătoarea Botezului Domnului şi în ziua de prăznuire a Soborului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Irineu a fost prezent în mijlocul credincioşilor de la Biserica paraclis mitropolitan „Sfânta Treime” din Craiova, unde a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi. În cuvântul de învăţătură rostit la finalul slujbei euharistice, Mitropolitul Olteniei a detaliat textul evanghelic care relatează despre „Începutul propovăduirii Domnului” (Matei 4, 12-17) şi a subliniat rolul Sfântului Ioan Botezătorul de Înaintemergător al Domnului şi îndrumător al tuturor credincioşilor creştini pe calea mântuirii.  „Evanghelia rânduită spre a fi citită în această duminică la Sfânta Liturghie a fost aşezată cu înţelepciune de Biserica noastră după Botezul Domnului, pentru a ne arăta încă odată că Cel care s-a botezat în Iordan este cu adevărat Fiul lui Dumnezeu, lumina personalizată a Tatălui ceresc, venit în lume să ne scoată din întunericul păcatului şi al morţii. Şi, chiar dacă a hotărât Creatorul ca întunericul încă să mai existe în lume pentru ca omul să poată decide liber ce alege, spre cine se îndreaptă, întunericul nu poate învinge niciodată lumina dacă omul ascultă şi urmează cuvântul Mântuitorului Iisus Hristos, Cel care în finalul Evangheliei de astăzi ne îndeamnă: <<Pocăiţi-vă, căci s-a apropiat Împărăţia cerurilor!>>(Matei 4, 17)”. Dar ce înseamnă pocăinţa? În nici un caz nu ţine de aspectul formal, exterior, ci se adresează interiorului, ea presupune schimbarea totală a modului de viaţă, metanoia în limba greacă. Pentru că dacă are omul mintea şi sufletul întunecate, necesar este ca ele să fie luminate, să fie spălate prin rugăciune, post şi spovedanie. Toate actele pocăinţei, care presupun în primul rînd părerea de rău pentru păcatele săvârşite şi hotărârea de a nu le mai săvârşi, trebuie să fie marcate de smerenie, trebuie îmbrăcate în haina bunei cuviinţe, cu smerita cugetare, cum spuneau părinţii noştri. Să reţinem că pocăinţa se construieşte numai pe ruinele mândriei. Când am reuşit să demolăm tot ceea ce am construit având la bază mândria, tot ceea ce am făcut cu multă sârguinţă spre slava deşartă a acestei lumi, spre lauda oamenilor, abia atunci devenim mai câştigaţi, precum vameşul păcătos care a spus: <<Dumnezeule, fi milostiv mie, păcătosului!>>(Luca 18,13)”.

În continuare IPS Părinte Irineu a menţionat rolul de îndrumător al creştinilor pe calea mântuirii pe care îl are Sfântul Ioan Botezătorul, care este cinstit în această zi. “Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul ne este povăţuitor, ne este îndrumător şi chiar înaintemergător precum a fost Domnului, deoarece el ne arată permanent calea, ne arată drumul spre Tatăl ceresc. Lucru ce este de mare folos într-o lume plină de confuzii, îndoieli, de patimi şi ispite ce ne abat de la calea cea dreaptă. Însă, ca să beneficiem, să avem folos de la un asemenea mare îndrumător, trebuie să-l ascultăm şi să-i urmăm îndemnul. Căci dacă nu ascultăm de sfinţii şi bineplăcuţii lui Dumnezeu, nu putem dobândi ceva bun în această viaţă”, a conchis IPS Irineu.

       

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*