Sfaturi utile pentru un viitor student de succes

Statusul social de „tânăr adult”, dobândit în perioada liceului, capătă o altă semnificație în studenție, mult mai profundă. Este un moment așteptat, un moment în care dorințele se împlinesc: studenții sunt independenți (chiar dacă, în viziunea studentului, deseori asta înseamnă doar că nu mai locuiește cu părinții). Însă, odată cu această „independență”, vin la pachet și îndatoririle: trebuie să conștientizăm faptul că educația primită de acasă este temeiul fiecărei acțiuni și că „plecatul de acasă” nu trebuie să însemne încălcarea unor „reguli” bine stabilite.

Viața de student nu înseamnă doar distracție și libertate, ci și responsabilitate și uneori constrângere.  Acest nou început de drum te va schimba pe tine, viitorule student, mai ales dacă decizi ca facultatea pe care o urmezi să fie situată într-un alt oraș față de cel natal. Un oraș nou presupune oameni noi, reguli noi, iar tu va trebui să îți îndeplinești noua „funcție” cu multă cinste și demnitate. Bineînțeles, asta nu înseamnă că timpul petrecut trebuie să fie doar în fața numeroaselor cărți și cursuri, ci și în fața meniului unui restaurant, pentru a-ți putea încărca bateriile si pentru a căpăta puterea necesară de a merge mai departe. Prin urmare, totul trebuie făcut cu o anumită măsură. Nicio extremă nu poate aduce ceva benefic.

Poate v-ați întrebat: „Dar, pentru a ajunge student, ce trebuie să fac?”. În primul rând, trebuie să îți dorești: să tinzi spre a ți se îndeplini visul, să ai o proiecție clară asupra viitorului tău. Apoi, trebuie să depui multă muncă pentru a putea deveni realitate lucrul spre care aspiri. Afară de toate acestea, trebuie trecute cu brio și cele doua examene: bacalaureatul și examenul pentru facultatea respectivă (asta dacă admiterea se face pe bază de examen). La o primă vedere, pare foarte mult de învățat, imposibil chiar, însă, cu perseverență, totul este fezabil, iar secretul stă în faptul că nu trebuie să treacă vreo zi în care să nu faci nimic: cel puțin o lecție citită (pentru zilele în care învățatul prezintă  mai puțin interes) și, în felul acesta, nu o să mai pară că ai de reținut materii stufoase. Mai este de adăugat un lucru important: încercați să rețineți informațiile într-un mod logic, și nu mecanic. Faceți sinteze, subliniați informațiile importante, realizați scheme. Învățați să extrageți esențialul.

Studenția va fi cu mult diferită față de perioada liceală:  momentele vor fi trăite cu o altă intensitate și bineînțeles responsabilitățile vor fi numeroase. Studenția reprezintă un interval de timp admirabil, însă depinde de tine felul în care reușești să te bucuri de această noua experiență.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*