Sinucidere șocantă la Timișoara

Ca și studentă la Facultatea de Științe Sociale, specializarea Sociologie, am învățat că :“Sinuciderea reprezintă orice act de moarte care rezultă direct sau indirect, dintr-un act pozitiv sau negativ săvârșit de victimă însăși și despre care acesta știe ce rezultat va produce”. Sinuciderea este actul de disperare al unui om care nu mai dorește să trăiască. Noi viitori sociologi avem datoria să luăm la cunoștință toate fenomenele sociale care survin în societate și mai cu seamă trebuie să înțelegem, să aplicăm imaginația sociologică, să fim analitici ,ca mai apoi contribuția noastră să ajute ulterior la prevenirea sau chiar rezolvarea fenomenelor sociale cu impact negativ din societate.

Cazul cutremurător de la Timișoara din data de 3 mai a.c unde o mamă tanără de numai 33 de ani a ales să-și curme propria viață, dar și pe cea a celor doi copii ai săi, a cutremurat întreaga țară. Presa din Romania se întrece în a publica constant și într-o manieră actualizată noi informații cu privire la acest caz. Totodată ca o coincidență sau nu ,tot în Timișoara în acestă perioadă au avut loc mai multe tentative de suicid. Făcand o corelație între aceste evenimente suicidale petrecute în ultimul timp ,nu pot decat să mă gandesc la lucrarea marelui sociolog Emile Durkheim “Sinuciderea”, mai exact la capitolul patru “imitația”. Există o serie de factori externi și interni pentru care o persoană. alege să-și curme propia viață. Faptul că acestă tanară mamă a ales să curme și viața propiilor săi copii ,este un caz de-a dreptul tulburător nu numai pentru familia ei, dar și pentru întreaga societate.

Este inevitabil și evident valul de empatie și mister al oamenilor cu privire la acest caz, îndeosebi al mamelor. Statutul unei mame știm cu toții că este acela de ași proteja și salva copiii chiar cu prețul vieții. Însă această mamă a decis contrariul unui sentiment unic ,mai presus decât orice, și anume să nu dorească ca odraslele sale să trăiască . Acest caz nu este unul simplu de suicid, are multe necunoscute, mult mister și totodată poate reprezenta un semnal de alarmă pentru societatea în care trăim.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*