Stresul la copii este REAL! Cum pot părinții olteni să îi ajute pe cei mici să îl învingă?

Este din ce în ce mai clar că stresul nu mai e o problemă care îi afectează doar pe adulți. Din cauza presiunii pe care o resimt la școală, copiii sunt tot mai anxioși și mai îngrijorați. Dacă fiul sau fiica ta zâmbește pe zi ce trece mai puțin și are mereu mintea preocupată cu diverse sarcini de îndeplinit, ca și când ar avea un job solicitant, trebuie să știi că nu este normal. Vestea bună este că te poți dovedi un ajutor potrivit. Iată mai jos câteva sugestii practice:

3 metode prin care părinții olteni își pot ajuta copiii să scape de stres

Spune-i copilului că este în regulă să fie imperfect

De multe ori părinții adaugă la presiunea pe care o au deja copiii, vorbindu-le mereu despre cât de important e să ajungă persoane cu cariere de succes. De aceea, trebuie să obțină doar note bune și să aibă performanțe excelente în sport. Astfel, școala devine doar o goană după un punctaj maxim, nemaifiind o sursă de bucurie. 

Bineînțeles, este normal să îl înveți pe cel mic să își dea silința, dar este la fel de important să accepți greșelile lui și să îl încurajezi să facă la fel. 

Fii un exemplu pentru copilul tău!

Cei mici își vor imita mereu părinții. Așadar, dacă eviți situațiile care provoacă anxietate, la fel o vor face și ei. În schimb, dacă îți înfrunți temerile, copilul va copia modelul pe care i l-ai prezentat. 

Ai grijă de tine și rezervă timp pentru a-ți satisface necesitățile. Astfel, fiul sau fiica ta va învăța că o parte importantă din viață este grija pentru sine. Caută și evidențiază aspectele pozitive din diferite situații, iar juniorii vor face exact la fel. Comportamentul lor este influențat în mare măsură de ceea ce văd că faci, așadar ocupă-te mai întâi de bunăstarea ta psihică și apoi de a lor. 

Oferă-le contextul necesar pentru mișcare și relaxare

De cele mai multe ori, stresul este resimțit la nivel psihic, asta deoarece copilul este foarte solicitat intelectual. În acest caz, este bine să îl îndemni să nu ignore exercițiile fizice și sportul. Atunci când fac mișcare, creierul lor eliberează serotonină, un hormon care ajută la relaxare și dă o stare de bine, luptând astfel împotriva stresului. 

Ai grijă să nu alegi activități care nu le sunt pe plac și nu îi înscrie în competiții. Scopul nu este acela de a obține rezultate deosebite, ci doar de a fi distrași de la rutina zilnică ce le provoacă anxietate. 

De asemenea, creează-le contextul necesar pentru a putea să se bucure de astfel de activități. Spre exemplu, ai putea să le cumperi echipamente de baschet noi, o minge de fotbal pe care și-au dorit-o de mult sau un abonament la un teren de tenis unde se pot juca cu prietenii. 

Părinții din Oltenia care vor să crească adulți responsabili, trebuie să fie atenți la necesitățile copiilor lor și la problemele cu care se confruntă. Astfel, vor deveni un adevărat ajutor pentru ei. 

Sursa foto: shutterstock.com, pexels.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*