Studenții craioveni au călătorit “pe urmele lui Dimitrie Gusti”

În perioada 13-16.05.2019, se desfășoară atelierul de sociologie vizuală “Pe urmele lui Dimitrie Gusti. Schimbări individuale și colective în satul românesc”, la care participă 26 de studenți ai specializărilor Sociologie și Asistență Socială din cadrul Facultății de Științe Sociale a Universității din Craiova, principalul organizator al evenimentului. Atelierul este organizat în parteneriat cu Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității din București și Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti”. 

Proiectul urmărește familiarizarea studenților cu metoda și preocupările Școlii Sociologice de la București, întemeiată de profesorul Dimitrie Gusti, cu problemele satului românesc actual și valoarea pe care datele vizuale o au în cercetarea vieții sociale.

Prima zi a însemnat o incursiune în momentele-cheie și personalitățile care au jalonat ceea ce mai târziu avea să devină “Școala Sociologică de la București”. Studenții au fost introduși în fundamentele teoriei gustiene privind viața socială și specificul monografiei ca metodă de cercetare a comunităților rurale. S-a discutat despre modalitățile de implementare a noilor mijloace multimedia în cercetarea sociologică, despre utilitatea, dar și limitele acestora. După stabilirea obiectivelor și metodologiei de cercetare, studenții au optat pentru una dintre temele subsumate culturii rurale tradițională sau istoriei instituțiilor ce urmau să fie vizitate.

Incursiuni în istoria Școlii Sociologice de la București

Ziua următoare s-a pornit “pe urmele lui Dimitrie Gusti”. Prima destinație a fost Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a Universității din București. În sala “Dimitrie Gusti”, studenții au asistat la o prelegere exhaustivă privind școala monografică, susținută de domnul conf.univ.dr. Călin Cotoi, specializat în istoria sociologiei. Acesta a răspuns tuturor curiozităților vizavi de “culisele” cercetărilor monografice, impactul acestora în plan internațional, organizarea echipelor de lucru și natura relațiilor dintre marii sociologi ai vremii. Prelegerea a fost continuată printr-un tur al Universității, sub îndrumarea doamnei lect. univ. dr. Smaranda Witec, prodecanul Facultății de Sociologie și Asistență Socială, destinația finală fiind biroul Decanului, domnul prof.univ.dr. Doru Buzducea, care i-a întâmplinat pe vizitatori cu bucurie și ospitalitate.

La Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea din București
Într-o sală de curs a Facultății de Sociologie și Asistență Socială
Domnul conf.univ.dr. Călin Cotoi le-a vorbit studenților despre Școala Sociologică de la București
Studenții au putut răsfoi “Arhiva pentru Știință și Reformă Socială”
În biroiul domnului prof.univ.dr. Doru Buzducea, decanul Facultății de Sociologie și Asistență Socială

Călătoria a continuat la Muzeul Național al Satului”Dimitrie Gusti”, unde echipele de studenți au colectat cât mai multe date multimedia (audio, prin explicațiile ghizilor, și vizuale, prin fotografierea construcțiilor, obiectelor tradiționale, panourilor explicative etc.) despre temele pentru care au optat.

Domnul prof.univ.dr. Dumitru Otovescu le-a vorbit studenților despre tradiția monografică a Școlii Sociologice de la Craiova

În cadrul atelierului de lucru, ce a avut loc a treia zi la Universitatea din Craiova, echipele au coroborat și sintetizat materialul colectat pe parcursul călătoriei de studiu, pregătind posterele sub îndrumarea profesorilor coordonatori.

În aceeași zi s-a discutat despre continuarea tradiției gustiene în cadrul Școlii Sociologice de la Craiova, fiind invitat să conferențieze domnul prof.univ.dr. Dumitru Otovescu, sub coordonarea căruia au fost publicate peste 30 de monografii ale unor comunități rurale și urbane, ale unor instituții și personalități. De altfel, Universitatea din Craiova este singurul centru universitar unde tradiția monografică și-a găsit continuitate după 1990.

Studenții au dezbătut problemele satului din societatea românească actuală, au discutat despre dezvoltarea rurală durabilă și principiile sale și despre posibilitățile de revalorificare a meșteșugurilor și ocupațiilor tradiționale.

Mâine, 16.05.2019, posterele realizate vor fi expuse în fața “Aulei Mihai I” a Universității din Craiova.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*