Studiile din afară cu mult diferite față de cele din țară? (2)

Interviurile din seria „Studenții români apreciați de străini” continuă. Azi, de vorbă cu George Daniel Cioflinc, în vârstă de 20 de ani, student în Țările de Jos, domeniul Social and Behavioral Sciences – Psychology.            

Care sunt motivele principale pentru care ai ales să studiezi în străinătate?

Am un singur motiv pentru care am ales să plec din România. Îmi doream să învăț psihologie și să continui pe această cale. Aș fi putut, desigur, să studiez și în România, dar nu cred că aș fi reușit să profesez în țară, în special pentru simplul fapt că românii sunt de parere că dacă mergi la psiholog, trebuie musai să fii nebun.

Care sunt diferențele esențiale între sistemul românesc și cel olandez?

„Facultatea mea nu are semestre, ci blocuri, adică jumătăți de semestre. Fiecare bloc are 2-3 cursuri, iar la sfârșitul lui avem examene finale. Cred că acest tip de sistem m-a ajutat foarte mult să mă obișnuiesc cu un volum atât de mare de materiale.”

Procesul de învățare este centrat pe student? Care este atitudinea profesorului față de student?

„Profesorii sunt foarte deschiși și mereu încearcă să te ajute cu orice. Am rămas surprins plăcut atunci  când la sfarșitul cursului, profesorii ne cereau să le oferim feedback, pozitiv sau negativ. Spuneau, de asemenea,  că pentru ei contează foarte mult părerea noastră pentru că vor să construiască cursul pe care îl predau după nevoile studenților.

În timpul pauzelor de la ore, discutăm cu profesorii despre chestii, care la prima vedere par mărunte. Spre exemplu, profesorul de psihologie socială dezbătea într-o maniera amuzantă cu mai multi colegi idea cum că  Apple este cea mai bună firma de tehnologie și nimeni și nimic nu are cum să ii schimbe opinia, iar în 5 minute a schimbat subiectul și ne-a povestit cum a ajuns la concluzia că nu există liberul arbitru. Profesoara de research methodology ne cerea sfaturi pentru restaurante în care ar putea ieși cu soțul ei(în vremea când înca erau deschise).”

Care este raportul dintre teorie și practică la cursuri?

„Momentan este doar teorie. Fiind primul an, avem nevoie de o baza destul de consistentă, motiv pentru care facem atât de multe cursuri diferite. Din ceea ce am înțeles de la alți studenți, din ani mai mari, practica va începe în anul doi de studiu, în funcție de cursurile pe care le vom alege.”

Cum te-a schimbat această plecare?

„Plecarea m-a facut să îmi dau seama cât de mici suntem, câte locuri există în lume, câți prieteni poți găsi în oameni din țări despre care ai auzit doar in filme. Pot spune că m-a maturizat destul de mult, am învățat să fiu pe cont propriu, să mă bucur de timpul petrecut cu mine însumi din cauza carantinei. Cred că mi-am dat seama cât de serioasă este treaba atunci când am început să primesc scrisori de la bancă și de la facultate, iar în toate mi se adresau cu Domnule George, sau Domnule Daniel. A fost un pas foarte mare, dar nu regret nimic. Consider că am reușit să ma descopăr pe mine prin această plecare. ”

După finalizarea studiilor, te-ai gândit dacă te vei întoarce în România?

„Da. Momentan, nu sunt sigur dacă ma voi întoarce în România sau voi ramane aici, poate chiar în altă țară. Depinde pe ce ramură a psihologiei mă voi îndrepta.”

Cum poți numi această alegere de a studia în afară? NEVOIA de a te dezvolta într-un mod armonios sau DORINTA de a explora tot ceea ce înseamnă lumea dincolo de granițele României?

„Personal, cred că puțin din ambele. Nevoia de a mă dezvolta într-un mod armonios m-a făcut să plec din țară, iar dorința de a explora tot ce înseamnă lumea de dincolo de granițele României m-a facut să ramân aici.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*